Microsoft-botrány: brutális túlárazás a rendőrségnél is

Az érintettek nem túl közlékenyek, de egyre valószínűbb, hogy a hazai partnerek gátlástalan viselkedése már sok volt a világcégnek.

Január végén számoltunk be a napi.hu riportja alapján arról, hogy a nagy vihart kiváltott Microsoft-visszalépés fő oka egy olyan közbeszerzés lehetett, melyben a NAV volt érintett. Az említett lap ma újabb tudósítással jelentkezett, melynek lényege az, hogy nemcsak a NAV, de az ORFK szoftverbeszerzését is gyanúsnak találták a Microsoft revizorai, amikor a magyarországi leánycég szerződéseit átvilágították. A vizsgálatba az amerikai Igazságügyi Minisztériumot, az FBI-t és a tőzsdefelülegyeletet (SEC) is bevonták. A magyar képviselet dolgozói közül állítólag többet kihallgattak, volt, akit az Egyesült Államokban.

Hirdetés

A riport szerint a Microsoft globális átvilágítása során az amerikai állam szemében Magyarország is kritikus helynek számított. A két ország korábban kiéleződött konfliktusának elcsendesedésekor, 2015-ben jelentek meg a revizorok, tandemben egy magyar ügyvédi irodával, hogy elvigyenek több számítógépet és adathordozót. Ezeken többnyire az állami szféra közbeszerzéseivel kapcsolatos dokumentumokat tárolták, a nagy beszerzések törvényességére voltak kíváncsiak. Azért ezeket keresték, mert egy hazai viszonteladó külön jelezte a Microsoftnak, hogy közbeszerzési anomáliák vannak.

Brutális túlárazás

A napi.hu munkatársai megtudták, hogy az adóhatóságnál tapasztalt túlárazás „eltörpült” egy másik állami beszerzés mellett: az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szoftvertenderén az ottani drágább árhoz képest is még további 30 százalékkal többet fizettek.

A tudósításban az szerepel, hogy míg az adóhivatal 73 989 forintos nettó egységáron szerezte be a maga 8820 darab Office Standard 2013-as csomagját, addig a rendőrség 2275 darabért 100 912 forintos egységárat fizetett. Itt ugyan a beszerzés volumene eltér, de szinte pontosan ugyanígy 30 százalékos eltérés volt az Office Pro Plus 2013-as szoftvereknél is, melyből a NAV 2275, az ORFK pedig 2000 darabot vásárolt. Előbbi 100 912 forintot, a rendőrség pedig 131 800 forintot fizetett. Nem meglepő módon ugyanekkora arányú eltérés volt a Windows operációs rendszerek beszerzésénél az internetre feltöltött szerződés táblázata szerint.

Az ORFK beszállítói viszont nem a korábbi ügyben feltűnt Racionet és konzorciumtársai voltak, hanem a Humansoft Kft., amely a dokumentum alapján a szállításért és a számlakiállításért is felelt. Ami még érdekesebbé teszi a rendőrség megrendelését, hogy iparági források szerint a Microsoft termékekhez a LAR-partnerek közül ez a cég jutott a legolcsóbban: a piaci árnál közel 30 százalékkal – bizonyos szoftvereknél 40 százalékkal – kellett kevesebbet fizetniük. Figyelembe véve, hogy a NAV a kedvezményes árral valójában piaci értéken szerezte meg a szoftvereket, a rendőrség mintegy 60 százalékkal többet fizethetett, mint amennyivel elvben a Microsoftnál számoltak.

Az ügy további részleteiről és a lehetséges politikai vonatkozásokról a napi.hu cikkében lehet olvasni.

Azóta történt

Előzmények