Megvehetők a Wikipedia-szócikkek?

Nem kezdődött jól az idei év Jimmy Wales, a Wikipedia megálmodója számára: gyakorlatilag hetente újabb és újabb botrányszagú történetek látnak róla napvilágot. A héten éppen a Novell egy korábbi felső vezetője vádolta meg azzal, hogy lefizethető.

Jeffrey Merkey, a szoftvercég egykori tudományos vezetője egyenesen az AP hírügynökségnek gyónta meg, hogy két évvel ezelőtt csak azért fizetett be 5000 dollárt az internetes enciklopédiát fenntartó – egyébként nonprofit – Wikimedia Alapítvány számlájára, mert Wales megígérte neki: cserébe latba veti befolyását annak érdekében, hogy a Merkey-szócikkből kigyomlálják a kellemetlen részleteket, sőt szerkesztőként személyesen fogja felügyelni az anyagot.

A szócikk ún. laptörténete egyébként alátámasztani látszik Merkey sztoriját, a napló szerint ugyanis 2006 májusában Wales – hivatkozva annak „kellemetlen” voltára – törölte a címszót, majd az új változatot csak regisztrált felhasználók által szerkeszthető félig védett lappá nyilvánította. A szöveg kapcsán akkor már régóta vita folyt a szerkesztői közösség és Merkey között, aki egyebek mellett nem volt elégedett a Novell által ellene üzleti titkok jogtalan felhasználása miatt indított per bemutatásával.

A vádakat mind az alapítvány, mind Wales cáfolta. „Jimmy sosem ígért ilyet, és persze ilyesmit a Wikimedia Alapítvány sosem bocsátana meg” – mondta a Daily Telegraph-nak a szervezet szóvivője. Hasonlóan fogalmazott a megvádolt elnök is: „Természetesen sosem ajánlanék olyasmit, ahogy el sem fogadnék olyan ajánlatot, amely adomány fejében biztosítana valakinek különleges szerkesztői elbánást az enciklopédiában. Mielőtt elhinnék ezt a sztorit, nézzék meg a forrását!” – írta az alapítvány levelezőlistáján, hozzátéve, hogy ugyan többször avatkozott közbe olyan esetekben, amikor egy szócikk téves adatokat tartalmazott, de „adományokhoz ennek sosem volt köze”.

A mostani „leleplezésre” alig egy héttel azt követően került sor, hogy az alapítvány egy volt alkalmazottja azzal állt a nyilvánosság elé, hogy Wales a szervezet kontójára masszíroztatta magát és vásárolt méregdrága borokat üzleti útjain. Az, hogy a Wikimedia bankszámláját gyakorlatilag sajátjaként kezelte, vezetett oda, hogy 2006-ban végül elvették tőle a számlához tartozó hitelkártyát – állította Danny Wool. Korábban pedig egy exbarátnő, Rachel Marsden teregette ki a szennyest, és vádolta meg a Wikipedia-alapítót azzal, hogy a kapcsolatukra való tekintettel kozmetikázta a róla szóló szócikket.

Azóta történt

Előzmények