Megváltoztatha az Update szolgáltatást a májusi Windows 10 frissítés

A Microsoft bejelentette, hogy a következő Windows 10 frissítés májusban érkezik, és ennek megfelelően a May 2019 Update nevet fogja viselni. A fejlesztés számos újítást kínál majd, ahogy az amúgy lenni szokott, de ami a legfontosabb, hogy a cég némileg megváltoztatja a Windows Update szolgáltatás működését.

A felhasználókra mostantól nem kényszerítik rá a frissítéseket lényegében azonnal, hanem bevezetik az opcionális türelmi időt. A nagyobb frissítéseknél ez annyit tesz, hogy ezek telepítése addig elnapolható, amíg el nem érik az életciklusuk végét. Ez jellemzően másfél év szokott lenni a megjelenéstől számítva, vagyis nagyjából ennyi ideig lehet kérni a rendszertől a telepítés halasztását. A biztonsági frissítésekre szigorúbb szabályozás fog vonatkozni, itt a felhasználók 35 napos türelmi időt kapnak.

Fontos kiemelni, hogy a Microsoft az előzőleg kiadott, októberi frissítéssel kapcsolatos fiaskók után hosszabb előzetes tesztelési időt határozott meg, ami remélhetőleg már a kezdetekkor is használható rendszert eredményez. Megváltozik az Active Hours funkció is, így a felhasználó PC-je nem fog csak úgy hirtelen újraindulni és Windows frissítésbe kezdeni, ha azon tényleges munka zajlik, még akkor sem, ha a konfigurálás alapján éppen olyan időszak van, amikor ezt elvileg megtehetné.

A változásokkal a Microsoft kritikus fontosságúnak tekinti, hogy a felhasználók a frissítésekre ne kötelező rosszként gondoljanak, hanem egy hasznos szolgáltatásra, elvégre a terméktámogatás az operációs rendszer szerves része. Enélkül nem nagyon lehet jó minőségű szoftvert kínálni, de az elmúlt hónapok alapján nyilván érthető, ha az ügyfelek oldalán a bizalom megcsappant. Ennek visszaszerzése most a cél, és a fentiek alapján jó irányba mozdul a vállalat.