Még többet kap a Linuxból kap a Windows

Jön a Windows Subsystem for Linux második generációs verziója.

A Microsoft az elmúlt időszakban erősen nyitott a Linux felé, amelyre manapság nem konkurensként, hanem lehetőségként tekintenek. A 2016-os Build konferencia sztárjának számító natív Bash támogatás óta még sok fejlesztés volt, többek között 2017-ben a Windows Subsystem for Linux, amely implementálja a Linux API-t a Windowson, ezzel a Linux rendszerhívásait a megfelelő Windows rendszerhívásokra cseréli, így a programfuttatás nem igazán emulálva vagy virtualizálva történik, hanem kvázi natívan. Azért csak kvázi, mert ez a módszer mindenképpen egyfajta valós idejű fordítással lett elérve, ami bizonyos mértékű teljesítménycsökkentést vont maga után, illetve gondot jelentett a kompatibilitás is. Ezek miatt a vállalat elkészítette a Windows Subsystem for Linux második generációs verzióját.

Hirdetés

Az új rendszer már nem cseréli a rendszerhívásokat, a Microsoft ugyanis konkrétan integrált a Windows operációs rendszerbe egy egyedi Linux kernelt, így gyakorlatilag egy Linux fog futni a Windowson belül egy erre kialakított, egyszerűsített Hyper-V virtuális gépen. A kompatibilitás ezzel a módszerrel már teljes, a Linuxra írt alkalmazások pedig natívan futhatnak.

Maga az egyedi Linux kernel a 4.19-es verzióra fog épülni, de később a Microsoft ezt frissíteni fogja a Windows Update szolgáltatáson keresztül. Mindemellett a natív programfuttatás akár sokszorosan gyorsabb lesz azoknál az alkalmazásoknál, amelyek sok rendszerhívással dolgoznak.

Jön a Windows Terminal is, amely a Microsoft új parancssoros felülete lesz. Ebben a Windows nem jeleskedett annak ellenére sem, hogy történtek igen pozitív előrelépések, de az új rendszer hatalmas ugrásnak számít.

A Windows Terminal már DirectWrite-ra épülő, ezáltal GPU-val gyorsított szövegleképezést támogat, így a tipikus karakterek mellett már szimbólumokra is lehet számítani, az pedig külön jó hír, hogy az egész nyílt forráskódú projekt.

A Windows Subsystem for Linux második generációs, azaz v2-es verziója júniustól lesz elérhető a Windows Insider Programban résztvevők számára, míg a Windows Terminal gyakorlatilag már most elérhető a fentebb linkelt GitHub oldalon, és az 1.0-s végleges változat várhatóan még idén kész lesz.

Azóta történt