Fontos informatikai újítás a MÁV-nál

Hamarosan jegyvásárlásra is alkalmas lesz a Vonatinfó, a tesztüzem pénteken indul az androidos készülékeken, de már kész az iOS-re írott tesztváltozat is.

A sajtó képviselőinek tegnap mutatták a MÁV legújabb informatikai fejlesztését, a kibővített tudású Vonatinfó alkalmazást, melybe bekerült a jegyvásárlás lehetősége.

Az Indóház Online értékelése szerint ez a tavaly indult e-vonatjegynél még egyszerűbb, gyorsabb és modernebb jegyvásárlási lehetőség, ráadásul a MÁV Startnál már működő jegyértékesítési technológián, a JÉ-n alapszik, azzal teljesen kompatibilis. A vasúttársaság arra számít, hogy hamarosan a jegyek 20-30 százalékát már az alkalmazáson keresztül fogják értékesíteni.

Az applikáció egyelőre belföldi utakra engedi a jegyvételt, de a funkciói bővíthetők. Mind a 42 típusú kedvezményt be lehet állítani, pl. a BKK-bérletet, de van élőállat- és kerékpárjegy is. Az applikációból vásárolt vonatjegyet a mobiltelefon képernyőjén lehet bemutatni, a felhasználási feltételek azonosak az e-vonatjegyével: személyhez kötött, nem ruházható át másra, és az érvényesség előtt legkésőbb egy órával váltható vissza.

Megjegyzendő és fontos, hogy a bemutatott verzió még csak a 0.9-es, sőt a péntektől elérhető is tesztverzió lesz, de már éles, lehet vele jegyet vásárolni. Ez androidos, erre várják a visszajelzéseket, de elkészült már az iOS-es béta is.

Az Indóház Online összefoglalója szerint a legfontosabb tudnivalók:

  • a jegyvásárlás regisztrációval működik
  • új elemek, például több utas számára is lehet jegyet venni külön kedvezményekkel, az adatok eltárolhatók, csak egyszer kell beírni őket
  • a már több éve működő internetes jegyvásárlási rendszer és a Vonatinfó nem átjárható, az irány az, hogy mindent a Vonatinfóba csatornáznak, a korábbi rendszereket pedig később leállítják
  • a Vonatinfó rendszere a pénztárakban és a vonatok fedélzetén működő új jegyértékesítési rendszeren alapul
  • a Vonatinfóból vett jegyekre is alapból jár a három százalék kedvezmény
  • a bankkártyás fizetés a SimplePay rendszerében történik, internetkapcsolat a jegyvásárláshoz kell csak, a jegy bemutatásához nem
  • a jegyellenőrzéskor be kell mutatni egy személyazonosításra alkalmas okmányt a jegyvizsgálónak
  • a vasúttársaság és a Telekom már megegyezett arról, hogy a Vonatinfóra használt adatmennyiség nem csökkenti a felhasználó havi keretét, és a Vodafone is valószínűleg csatlakozik majd ehhez (és akkor már vélhetően a Telenor is...)
  • az érzékeny személyes adatokat nem a telefonkészüléken tárolja az alkalmazás, a Start a Vonatinfó rendszeréből nem ismerhet meg semmilyen banki adatot

Azóta történt

Előzmények