Jön az SMS-ben végezhető banki átutalás

Hirdetés

A világ egyik legnagyobb bankkártya-társasága, az 1966-ban alapított amerikai MasterCard MoneySend névre hallgató új szolgáltatása lehetővé teszi, hogy a programban részt vevő bankok ügyfelei a hagyományos tranzakciókon felül saját mobilkészülékük segítségével hajtsanak végre banki átutalásokat.

Felmérések szerint jelenleg 350 millióan használjuk mobiltelefonunkat vásárlásra és különböző banki műveletek elvégzésére, melybe beleértendő az ügyfél-ügyfél közötti egyszerűsített pénzátutalás is. Habár az effajta szolgáltatások már jó ideje rendelkezésre állnak, a technológia elfogadása és elfogadtatása egyelőre roppant nehézkesen halad: egyrészt természetes korlátot képez a megfelelő készülék (és szoftver) hiánya, másrészt a vezeték nélküli közegen keresztül végzett pénzügyi műveletektől való idegenkedés a jelek szerint határozottan erősebben munkálkodik az emberekben, mint a kényelmes és egyszerű tranzakciók iránti igény.

MoneySend néven egyébként már jó ideje működik egy MasterCard-projekt, azonban egészen más kivitelezéssel: az Indiában még 2007 decemberében indult szolgáltatás úgy egyszerűsíti le a tranzakciókat, hogy csupán az ATM-et kell meglátogatnunk az átutalás elvégzéséhez, vagyis – úgymond – kártyáról kártyára végezhetünk átutalásos műveleteket.

A szolgáltatás mobiltelefonos verziója mögött álló rendszer hasonlít az 1998-ban megjelent PayPalhoz: az ügyfelek saját bankkártyájukat vagy a hozzá tartozó bankszámlájukat felhasználva hozhatnak létre egy előre fizetős online fiókot, az átutalás lebonyolításához pedig elég egy szöveges üzenetet küldeniük a kiválasztott partnernek, aki ezután meghatározhatja, melyik számlájára helyezze el a bank az összeget. Kezdetben 1 és 500 amerikai dollárt lehet majd e módon mozgatni, az átutalás díja bankonként változó lehet. A szolgáltatás bármilyen készülékről igénybe vehető majd, amely elsősorban a fejlesztésekért felelős Obopay nevű kaliforniai vállalat érdeme.

A MasterCardnál is tudják, hogy biztonságosság hangsúlyozása a MoneySend elfogadtatásának kulcsa, ezért egy sajátos védelmi protokollt építettek a rendszerbe: minden alkalommal, amikor a felhasználó szöveges üzenetben utalna át egy bizonyos összeget, a cég automatikusan felhívja a készüléket, és a tranzakció érvényesítéshez megköveteli egy PIN-kód bebillentyűzését.

A program rövidesen indul az Egyesült Államokban, kiterjesztéséről egyelőre nem érkeztek hírek.

Azóta történt

Előzmények