Magyar kkv-kra összpontosít idén a Digital Workshop program

A Google az állami gondozásba került gyerekeknek is perspektívát kínál. Magyarország még mindig hátul kullog a DESI index szerint.

Jelentősen kiterjeszti Digital Workshop programját a Google, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján a vállalat hazai vezetője, Heal Edina. A magyar kis- és középvállalkozások támogatása csak az egyik téma volt, emellett hátrányos helyzetű gyerekeknek is segíteni kívánnak.

A digitális világ lehetőségeinek megismerésére és kihasználására indított program program idén ingyenes előadásokkal és személyes konzultációval bővül, Magyarország több mint harminc városának részvételével. A legfrissebb, 2017-es DESI (Digital Economy and Society Index) mutató alapján hazánk még mindig meglehetősen rosszul szerepel, az Európai Unió 28 tagállamából a 21. helyet birtokolja.

Hirdetés

A riport szerint az üzleti digitalizáció és elektronikus kereskedelem teljesített legrosszabbul. A magyar kkv-k mindössze 12 százaléka értékesít online, azon belül is elenyésző, 4,5 százalék azoknak az aránya, akik más uniós országokba is értékesítenek. Azért, hogy minél szélesebb réteget érhessen el, a Google közös eseménytervet dolgozott ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Modern Vállalkozások Programjával.

Az eseményen beszédet mondott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Ő kiemelte, hogy a magyar kormány elkötelezett a digitalizáció támogatása mellett, ennek bizonyítéka, hogy idén januártól 27-ről 18 százalékra csökkent az internet áfája, jövő januárban pedig tovább mérséklődik, 5 százalékos lesz. Rétvári arról is beszélt, hogy várhatóan 2018 végére elkészül Szupergyors Internet Program, így minden hazai településen elérhető lesz a legalább 30 megabites internet.


(forrás: Digital Economy and Society Index) [+]

A 15 évnél idősebb hazai lakosság körében 3 millió ember nem használja aktívan az internetet - ezt már Kelemen Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetőjének előadásából tudhatták meg a jelenlévők. A cél az, hogy az embereknek ne csak lehetőségük, bátorságuk is legyen használni a számítástechnikai eszközöket.

A kormányzati szerepvállalásról és az érezhető elhivatottságról Jackquelline Fuller, a Google.org igazgatója elismerően beszélt, szerinte nem minden ország vezetése látja át ennyire mélyen, hogy hatalmas szükség van a változó világunkban a digitális eszközök használatának támogatására, illetve a képzésekre.

Fuller ezután röviden bemutatta a Google új programját is, amit a Technológiai Oktatásért Alapítvánnyal közösen hívtak életre. A Kódklub elnevezésű program azoknak a hátrányos helyzetű gyerekeknek segít, akik állami gondozásba kerültek. A március végén indult, 10 hetes képzés során 8 intézmény (3 budapesti és 5 környéki) bentlakói tanulhatják meg a Scratch programozás alapjait, ebben 13 előképzett oktató és 26 technológiai mentor vesz részt.

A Kódklub nagymértékben épít a Technológiai Oktatásért Alapítvány korábbi tapasztalataira, hiszen ez a szervezet áll a Skool mögött is. Természetesen itt sok más nehézséget is le kell küzdeni, ezért az oktatók speciális képzésben részesültek. Az első félév tapasztalatai alapján a tervek szerint az év második felében kiterjesztik a programot további helyszínekre és gyermekotthonokra. Tekintve, hogy az intézményekben nem igazán adott a technikai felszerelés, a Google ezeket is biztosítja.

Azóta történt

Előzmények