Hamarosan érkezik Szilvia, a Linux Mint új verziója

Hozzávetőlegesen egy hónap múlva jön a Linux Mint 18.3-as verziója, lássuk milyen újdonságok lesznek a rendszerben!

A Linux Mint 18.3 neve „Sylvia” lesz, nézzük meg, milyen változások kerültek az új változatba.

Mentéskezelő

A mentéskezelő szinte teljesen újra lett írva. A fejlesztők átnézték a megjelenéssel és működéssel kapcsolatos igényeket. Arra jutottak, hogy csökkentik a mentéskezelő feladatait, azért hogy a rá szabott feladatokat minél jobban ellássa.

A Mentéskezelő futtatásához nem kell többé jelszót megadni, mert az eszköz nem rendszergazda „root” jogosultsággal fog futni. Adatok mentésénél nem kell többé megadni a forrást és a mentés típusát megadni, és további beállításokkal sem kell vesződni. Ezt a programot a fejlesztők olyanná alakították, hogy kizárólag a „home” mappában található személyes adatok mentésére legyen alkalmas. Az összes fájl egy tar archívumba kerül. A fájlok visszaállításánál a fájlok ugyanerre a helyre kerülnek visszaállításra, az eredeti jogosultságokkal és időbélyegekkel.

Hirdetés

Természetesen a mentés során lehetőség adódik megadott mappák és fájlok kihagyására, amelyek a további mentéseknél is automatikusan ki lesznek hagyva. Ez azért így működik, hogy minél könnyebb legyen rendszeres mentéseket készíteni.

Alapértelmezésként a rejtett mappákban található gyorsítótárak és beállítások, valamint a saját mappában lévő rejtett nem kerülnek mentésre, de lehetőség van arra, hogy ezeket is részben vagy egészben mentse a szoftver. Ezek a beállítások szintén eltárolásra kerülnek, így a későbbi mentés készítésekor használhatók ezek a beállítások.

A telepített szoftverek listájának mentése szintén egyszerűbbé válik. Ahelyett, hogy több ezer telepített szoftvercsomagot jelenítene meg az eszköz – a telepített csomagok számának megjelenítéséhez terminálból használható a „dpkg -l | wc -l” parancs – a Mentéskezelő csak a Szoftverkezelőből kézzel telepített csomagokat jeleníti meg.

Az új Mentéskezelő jóval kisebb és modernebb forráskóddal rendelkezik. Az eszköz gyorsabb és stabilabb, különösképpen a tömörítéssel és többszálas működéssel kapcsolatos részeknél. Ahogy az a Szoftverkezelőnél is volt, a program APT csomagkezelő szolgáltatásait az Aptdaemon programkönyvtár biztosítja.

A felhasználók visszajelzései nyomán a fejlesztők felismerték, hogy szükség van egy rendszermentést és rendszer-visszaállítást készítő alkalmazásra is. A fejlesztők egyeztettek a Timeshift-et készítő Tony George-zsal. A Timeshift egy kiváló eszköz a rendszer-pillanatfelvételek, mentések készítésére. Remek összhangban van a most már csak felhasználói adatokat mentő Mentéskezelővel. Mind a két alkalmazás alapértelmezetten telepítve lesz és kiegészítik egymást a Linux Mint 18.3-as verziójában. A fejlesztők együttműködnek a Timeshift fordítások jelenlegi helyzetének és az asztali integráció javításán. Bekerül az alkalmazásba az ablak folyamatjelzés és a HiDPI támogatás is.

 

Sylvia
[+]

 

A Timeshift alkalmazás fordításában a Launchpad-on lehet közreműködni: https://translations.launchpad.net/linuxmint/latest/+pots/timeshift.

A Timeshift forráskódja a Githubon érhető el: https://github.com/teejee2008/timeshift.

Hibajelentő

Az előző fejlesztési ciklus végén szó volt róla, hogy készül egy olyan alkalmazás, amely információt szolgáltat a felhasználók számára és segít elhárítani az esetleg felmerülő problémákat. Nagy fába vágták a fejszéjüket a fejlesztők, és egyáltalán nem volt biztos, hogy ez az alkalmazás elkészül-e erre a kiadásra. Az alkalmazás, amelynek neve mintReport, azaz Hibajelentő elkészült, és a Linux Mint 18.3-as verziójával érkezik majd meg.

A program hibajelentéseket, összeomlási jelentéseket gyűjt. Az apportot használja az összeomló alkalmazásokról szóló jelentések elkészítéséhez. A Hibajelentő összegyűjti ezeket a jelentéseket és veremlenyomatokat (strack trace) készít a jelentések kiegészítéseként.

 

Sylvia
[+]

A tapasztalatlan felhasználók nemigen tudják, hogyan készíthetnének veremlenyomatot , amely információ viszont életbe vágóan fontos lehet egy-egy fejlesztő számára, amikor nem tudják reprodukálni saját környezetükben a hibát. Ez az eszköz mindenki számára sokkal egyszerűbbé teszi a veremlenyomatok készítését. A program továbbá segít a hiányzó hibakeresési szimbólumok (-dbg csomagok) telepítésében és figyelmeztet a hibát okozó eltérések esetében. A Linux Mint 18.3 már alapértelmezetten tartalmazni fogja a Hibajelentő eszközt és a szükséges hibakeresési szimbólumokat is.

 

Ablakok folyamatjelzői

Amikor egy alkalmazás valamilyen hosszabb műveletet végez, általában folyamatjelző sávot jelenít meg. Ahelyett, hogy ész nélkül az ember csak várjon és várjon addig, amíg a folyamatjelző sáv eléri a 100%-ot, általában kihasználja a lehetőséget, és mást csinál, vagy internetezéssel foglalja el magát. A probléma ilyenkor az, hogy honnan lehet tudni, hogy egy adott művelet befejeződött, ha nem látszik a folyamatjelző sáv? Hogyan lehet megfigyelni a művelet előrehaladását egy minimalizált ablaknál, ha egy másik ablak van kiválasztva?

Néhány alkalmazás esetében, mint amilyen a Pendrive formázó vagy a Nemo fájlműveletek esetében megoldás, hogy az ablak címsora megváltozik, megadva a folyamat aktuális állapotát. Ezzel a megoldással a százalékban megadott folyamatjelzés nem csak az ablakban, hanem a Panelon is követhetővé válik.

A Windows 7 fejlesztői azonban ezt még jobban csinálták, amikor implementálták a rendszerbe, hogy az alkalmazás képes legyen jelenteni a hosszú folyamatok állapotát a szoftverkörnyezetnek. A Linux Mint fejlesztői elhatározták, hogy ezt a képességet elérhetővé teszik Linux alatt is a LibXapp programkönyvtárban. A LibXapp egy C nyelvű programkönyvtár, amely elérhető a legtöbb Linux-terjesztésben. Ez az eszköz dinamikus csatolásokat biztosít számos nyelvhez a GIRepositoryn keresztül.

Az ablak folyamatjelző a Linux Mint 18.3 verziójában érkezik majd meg, és egyelőre csak a Cinnamon asztali felületnél érhető el a következő alkalmazások esetében:

  • Nemo (fájlműveletek)
  • Mentéskezelő
  • Szoftverkezelő
  • Illesztőprogram-kezelő
  • Pendrive-formázó
  • Pendrive lemezkép-író
  • Frissítéskezelő
  • Nyelvek
  • Szoftverforrások

A fejlesztők fontolóra vették, hogy ezt a fejlesztést a MATE, a Caja fájlkezelő és a Synaptic is megkapja.

Cinnamon fejlesztések

A HiDPI már alapértelmezetten be lesz kapcsolva a Cinnamon 3.6-ban. A Cinnamon kiegészítők konfigurációs alkalmazása teljes felújításon esett át (kisalkalmazások, asztalkalmazások, kiterjesztések és témák).

 

Sylvia
[+]

A Nemo bővítmények képesek megadni a beállításukra szolgáló program nevét a Nemo számára. Ezeknél a bővítményeknél a beállítások párbeszédablakban egy „Beállítás” gomb lesz majd elérhető:

 

 

Sylvia
[+]

 

Így a bővítmények könnyebben integrálódnak a felületben és a beállítási lehetőségek nem zavarják össze az alkalmazás menüit.

További fejlesztések

  • az Illesztőprogram-kezelő tovább tökéletesített HiDPI támogatást kap, valamint jobb eljárás kerül a CPU felismeréshez és a megfelelő mikrokód csomagok telepítéséhez
  • az Xreader PDF-olvasó eszköztára kapott egy kis figyelmet a fejlesztőktől. Az előzmények helyett navigációs gombok jelentek meg az eszköztáron. Az előzmények továbbra is elérhetők a menün keresztül. A két nagyítási gomb fel lett cserélve, és az Xapp-okon átívelő konzisztencia jegyében nagyítás visszaállítása gomb is került az eszköztárra. Az Xreader továbbá képes érzékelni a képernyő valódi méretét, így a 100%-os méretnél a képernyőn megjelenő méret megegyezik a papírra nyomtatott dokumentum méretével

 

Sylvia
[+]

az Xplayer médialejátszóban a teljes képernyős üzemmód letisztultabb megjelenést kap, amely az ablakos üzemmóddal sokkal egységesebb megjelenéssel bír

 

  • a Nemo előnézete animált GIF támogatást kapott
  • a Nemo bővítmények, a cinnamon-session és a cinnamon-settings-daemon fordítását most már a Cinnamon fordítók végzik
  • a Cinnamon hálózatkezelő kisalkalmazás képes lesz a vezeték nélküli hálózatok kézi keresésére (rescan)
  • a Feltöltéskezelő és a Weboldalblokkoló nem lesz az alap szoftverkészlet része. A programok továbbra is elérhetők lesznek a csomagtárolókból, de nem lesznek alapértelmezetten telepítve

Támogatás

Amennyiben fontosnak tartod a Linux Mint-tel kapcsolatos munkákat, támogathatod a projektet a következő címen: www.linuxmint.com/donors.php

A hazai Linux Mint közösség munkáját közvetlenül itt tudod támogatni: linuxmint.hu/tamogatas

A támogatók részletes listáját és az eredeti hírt itt, valamint itt találod.

Előzmények