Kína megnyitotta a Mars-utazás szimulációs központját

Úgy tervezik, hogy nagyjából tíz év múlva indulna az első emberes küldetés, a bázis a felkészülést szolgálja.

Hirdetés

A kínai kormány 2016-ban hirdette meg igen ambiciózus és nagyszabású ötéves űrkutatási stratégiáját, melyben a Holdra és a Marsra küldendő missziók előkészítése is szerepel. Az utóbbi feladat megvalósítása érkezett újabb mérföldkőhöz, mivel múlt pénteken az ország nyugati részén, a világ egyik legszárazabb területén, a Cajdam-medencében mutatták be a nyilvánosság számára is a Mars-utazás földi szimulációs bázisát (melyet turisták is látogathatnak).

A központ helye
[+]

A központ építését 2018-ban kezdték meg, kialakítása több mint 22 millió dollárnyi jüanba került. A projekt vezetője, Gao Junling elmondta a sajtó képviselőinek, hogy azért ide helyezték a bázist, mivel a Földön valószínűleg ez a vidék hasonlít legjobban környezeti feltételeit tekintve azokhoz a viszonyokhoz, melyekre a Marson lehet számítani: talaj, hőmérsékleti viszonyok, éghajlat stb.

A résztvevők – akik közül várhatóan a majdani űrhajósok is kikerülnek – a tesztek során olyan problémákat igyekeznek majd megoldani, mint például az élelmiszer-termelés, az energiaellátás. A több mint 50 ezer négyzetméteres táborban 60 főt tudnak elhelyezni kapszulákban, de rajtuk kívül speciális sátrakban még több százat. A kutatás vezetője azonban azt is hozzátette, hogy a szimuláció csak részleges lehet, mivel több körülményt – pl. az alacsony légnyomást, az erős sugárzást, vagy a homokviharokat – nem tudják biztosítani.

A kínai Mars-utazás megvalósítása a középtávú tervek között szerepel – nagyjából 2030-ra szeretnék megvalósítani –, de az első fontos lépést már jövőre meg kívánják tenni, amikor egy leszállóegységet indítanak majd a bolygóra.

Hasonló szimulációs központot egyébként az amerikai NASA is felállított a chilei Atacama-sivatagban, ugyanezzel a céllal. Emellett nemzetközi összefogással a kínaihoz hasonló Mars-szonda indítása is várható, szintén jövőre.

Azóta történt

Előzmények