Kína Linuxra költözteti az állami számítógépeket

Hirdetés

Számtalanszor beszámoltunk már arról, hogy Kínában a függetlenedés jegyében már sok éve állami program az, hogy vagy saját fejlesztésű, vagy egy, a piacon elérhető Linux-disztribúcióval váltsák ki legalább az államigazgatásban a zárt rendszereket, főképp a Windowst. Habár már eddig is zajlottak akciók, projektek, mostantól hivatalos, hogy az állami rendszereket Linuxra fogják migrálni: a Beijing Times tudósítása szerint most már konkrét projekt indult el, mely szerint a kormányzati rendszerekben évente a gépek 15 százalékát Linuxra kell átállítani, hogy 2020-ra a teljes államigazgatásban csak ezt az operációs rendszert használják.

Azt még nem tudni, hogy pontosan milyen disztribúció lesz a kedvezményezett, de nagy valószínűséggel egy saját fejlesztésű, már jó ideje propagált Ubuntu, az Ubuntu Kylin lesz az ajánlott (kötelező…).

Az elhatározás igen komoly: nemcsak hogy minden területen le akarják váltani a Microsoft termékeit, de a kínai bankszövetség már értesítette is a hatóköre alá tartozó pénzintézeteket, hogy kezdjék meg a migrációt.

Azóta történt

  • Hihetetlen forgalmat bonyolít az Alibaba

    November 11-e a magányos kínaiak napja, amit évek óta arra használnak, hogy brutális mennyiségű kacatot vásároljanak az interneten. Az eddig látott adatok alapján idén sem lesz ez másképp.

  • Fuccs a szamizdatnak

    Több száz oldalt blokkolt a kínai kormány a Nagy Tűzfal (Great Firewall) nagyszabású, Kínát a világi internetről leszakítani igyekvő akciójának keretin belül. Persze közben farmoltak némi adatot is, ahogy ezt megszokhattuk már tőlük.

  • Kína megtámadta a VPN-szolgáltatásokat

    A virtuális magánhálózatok használata már rég bosszantja a kínai vezetőket.

Előzmények

  • Kitiltották a kínai hivatalokból a Windows 8-at

    Nem igazán világos, hogy mi állhat a korlátozás hátterében, a szakértők is csak találgatnak. A Microsoftnál állítólag meglepődtek.

  • Felszámolták a második legnagyobb Linux-disztribútort

    Az állami megrendelések elmaradása mellett az alkalmatlan menedzsment és a fejlesztések elhanyagolása okozhatta a kínai vállalat vesztét.