Lezárult egy nagy állami informatikai fejlesztési projekt

Ez év januárjától elérhető a Szupergyors Internet Program pályázatainak földrajzi és gazdasági összehangolására alkalmas komplex és naprakész térinformatikai rendszer.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) vezetésével készült fejlesztés 2,540 milliárd forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósult meg, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program KÖFOP-2.3.2-VEKOP-15 „Hálózatfejlesztést támogató Monitoring Rendszer (HTMR) létrehozása” című konstrukció keretében.

Hirdetés

A Digitális Nemzet Fejlesztési Program (DNFP) keretében létrehozott HTMR amely lehetővé teszi a 30 Mbps sebességű internetkapcsolatot országosan garantáló Szupergyors Internet Program (SZIP) pályázatainak hatékony koordinálását. A fejlesztők közleménye szerint a SZIP jelentős gazdasági súlya, földrajzi kiterjedtsége, a közreműködők magas száma, valamint a megvalósítás több éves időtartama indokolta a műszakilag és logisztikailag komplex technikai rendszer fejlesztését.

A magas rendelkezésre állással, 0-24 órában működő HTMR külön felületet biztosít a projektmunkatársak és az internetszolgáltatók számára, akik egyedi online azonosítást követően férhetnek hozzá a rendszerhez. A felhasználók támogatását, valamint az alkalmazások karbantartását és tesztelését a KIFÜ szakképzett alkalmazotti gárdája látja el, akik a főbb felhasználási jogosultságokat is kezelik.

A rendszer a pályázatok kiírásától kezdve, a pályázati adatok rögzítésén keresztül, a beérkezett pályázatok értékelését is elérhetővé teszi. A projekt haladását aktuálisan követő adatbázisa, egységes tervezéstámogató rendszere, és egyéb korszerű informatikai megoldásai által, a Szupergyors Internet Program hálózat tervezését és kivitelezését napra készen lehet követni, jegyzőkönyvezni. Az eredmények számtalan hasznos riport formájában lekérhetők, archiválhatók.

Azóta történt

Előzmények