Kezdheti tesztelni a 60kW-os lézert a hadsereg

A Lockheed Martin hordozható méretben készített védelmi fegyvert, amivel drónok és egyéb repülő egységek ellen lehet költséghatékonyan védekezni.

Elkészült 60 kW-os lézerével a Lockheed Martin, jelentette be a vállalat múlthéten. A saját tesztjeik során 58 kW-ig jutottak, de a tervek szerint a következő pár hónapban az amerikai hadsereggel együttműködve összejön majd a hatvan is.

Hirdetés

A „kombinált szálas” lézernyaláb több, kisebb teljesítményű lézer erejét összpontosítja egyetlen nagyobb sugárnyalábbá. A Lockheed egyik vezetője, a lézer és szenzorrendszerért felelős Robert Afzal szerint „a lézerfegyverek hajnalán vagyunk”, a katonaság számára pedig végre elérhetően kompakt méretben sikerült hatékony megoldást nyújtani ezen a téren.

A piros lézer csak demonstrációs célokat szolgál, a valóságban láthatatlan
A piros lézer csak demonstrációs célokat szolgál, a valóságban láthatatlan (forrás: Lockheed Martin) [+]

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy páncélos teherautóra felszerelhető a technika, attól még messze vagyunk, hogy a Sci-Fikből ismert pisztolyszerű megoldásokat is produkálni tudjanak. Ráadásul a filmekkel ellentétben ezek a lézernyalábok nem színesek, az emberi szem számára láthatatlanok.

A felhasználási területet tekintve védelmi feladatok ellátására tartják leginkább alkalmasnak az eszközt, drónok, illetve egyéb repülő szerkezetek, rakéták ellen. Harcászati szakértők szerint ez egy fontos mérföldkő, a drónok árához képest iszonyatos költséget jelentett az ellenük történő védekezés.

Egy Patriot rakéta például 3 millió dollár körüli összegbe kerül, míg a drónok, melyek ellen bevetik, legtöbbször ezer dollár alatt megszerezhetők. Ezzel szemben a lézeres védelemhez nem kell újratölteni, és csak az áramszámlát fogja megdobni a használata. Sebesség és hatékonyság terén tehát mindenképpen jelentős előrelépés lesz a lézerfegyverek használata.

A haditengerészetnek már van hajós megoldása, de az akkora, hogy szárazföldön bevetni meglehetősen problémás. A Lockheed fegyverét úgy tervezték, hogy a Heavy Expanded Mobility Tactical Truck (HEMTT) platójára felszerelhető legyen a hagyományos tüzérségi egység helyére.

Azóta történt

  • 1927. július 11.

    Los Angelesben megszületett Theodore Harold „Ted” Maiman amerikai fizikus, aki 1960. május 16-án mutatta be az alapvetően ugyan mások koncepcióra épülő, ám teljesen saját fejlesztésű találmányát, a világ első működő lézerét. Rendszere gyakorlatilag egybefüggő fénysugarat hozott létre rubinatomok stimulálása révén. Fejlesztésének hatása szinte felmérhetetlen, ma már a technológiai ipar szinte minden területén felhasználják a lézert.

Előzmények