Két hónapja itt a Netflix, mihez kezdtünk vele?

Egy friss felmérés alapján nem nagyon mentünk a közelébe sem, mankó nélkül csak minden tizedik embernek jut eszébe, hogy egyáltalán létezik.

Megjelent az eNET –Televízió- és videónézési kutatás, 2016 értékelése. A felmérés 940, 18 évnél idősebb internetező válaszaira épít (a Véleményem Van (Veva.hu) közösség megkérdezésével), akik nem, kor és régió alapján reprezentálják a nagykorú internetezők véleményét.

Hirdetés

A válaszadók 86 százaléka legalább havi rendszerességgel használ online videomegosztó portálokat, tízből hárman pedig minden hónapban elcsábulnak és illegális úton szereznek be néznivalót. Az internetezők túlnyomó többsége (90 százalék) tévé előfizetéssel is rendelkezik, a megkérdezettek harmada válaszolt úgy, hogy a sportcsatornák léte is tényező volt a szolgáltató kiválasztásánál.

Természetesen ez a kutatás is foglalkozott a tartalmak hangsávjával, és arra jutott, hogy szinte minden második válaszadó kizárólag magyar nyelven hajlandó filmet nézni, viszont mindössze két százalék állítja, hogy nem jelent számára problémát a szinkron és a felirat hiánya sem. A VOD (Video On Demand) szolgáltatások közül egyre több működik hazánkban is, ezek közül az ingyenes RTL Most a legnépszerűbb, második az HBO Go, a dobogóra még a DIGI Online fért fel.

A felmérés alapján a széles műsorkínálat, a reklámmentesség és a lehető legtöbb platformon történő, 24/7 elérhetőség mind-mind fontos, ezeknek bár megfelel a Netflix, mégis csak minden tizedik megkérdezett említette magától az online filmnézési lehetőségek között. Ha listából lehet választani, az arány 30 százalékra hízik.

Meglepő, hogy az első, ingyenes próbahónap lehetőségével mindössze a válaszadók hat százaléka élt, miközben további 55 százalék tervezi, hogy ad egy esélyt a szolgáltatásnak. A kutatás végkövetkeztetése szerint a Netflix "a hagyományos tévé-előfizetést ötvözi a videomegosztó oldalak előnyeivel, jelenleg azonban még nem jelent komoly fenyegetést a hazai szolgáltatók számára, mivel viszonylag kevesen élnek az ingyenes próbaidőszak ellenére is a lehetőséggel."

Azóta történt

Előzmények