A spammerek a WannaCry zsarolóvírusból húznak hasznot

A Kaspersky felmérése szerint 2017 második negyedében a spamterjesztéssel foglalkozó kiberbűnözők kihasználták a WannaCry járvány következtében keletkező globális pánikot.

A WannaCry zsarolóvírus több mint 200 ezer számítógépet támadott meg világszerte, ezért a spammerek azonnal lecsaptak a lehetőségre: a Kaspersky Lab kutatói nagyszámú olyan üzenetet észleltek, amelyek védelmet, adat-visszaállítást vagy felvilágosító workshopokat és tanfolyamokat kínáltak a WannaCry támadással kapcsolatban. A spammerek megtévesztő ajánlatokkal sikeresen rávették a felhasználókat, hogy szoftverfrissítéseket telepítsenek a fertőzött gépeikre, valmint a spamekben található linkek átirányították az áldozatokat adathalász oldalakra.

Hirdetés

Az elmúlt három hónap másik fő trendje az üzleti hálózatokat célzó spamek voltak. A Kaspersky Lab kutatása szerint ezek száma megnőtt az év eleje óta. A spammerek rosszindulatú mailjeiket céges levelezésként álcázták valódi aláírások, logók és banki adatok segítségével. Az emailhez csatolt archívumokban a kiberbűnözők exploit csomagokat küldtek ki, amelyek FTP-, e-mail- és más jelszavakat loptak el. A Kaspersky Lab szakértői hangsúlyozzák, hogy az ilyen jellegű támadások fő célja a pénzügyi haszonszerzés.

Kaspersky Lab
[+]

Továbbá az év második negyedében a kutatók növekedést észleltek a rosszindulatú trójai vírussal fertőzött spamek számában, melyeket nemzetközi futárszolgálatok nevében küldtek. A spammerek nemlétező küldemények szállításáról küldtek jelentéseket azzal a céllal, hogy számítógépeket fertőzzenek meg és személyes adatokat lopjanak. A bűnözők az Emotet banki trójai vírust letöltő linkeket terjesztettek, amelyet először 2014-ben fedeztek fel. Összességében a rosszindulatú spamek száma 17 %-kal növekedett a jelentés szerint.

Antivírus jelzések száma

„Az év második negyedében azt láttuk, hogy a spam- és adathalásztámadások száma tovább nőtt. A spamekben a WannaCry megemlítése azt bizonyítja, hogy a kiberbűnözők figyelemmel kísérik a nemzetközi eseményeket és gyorsan reagálnak rájuk. A bűnözők számára jövedelmezőbb, ha több figyelmet fordítanak az üzleti szektorra, így a jövőben arra számítunk, hogy az üzleti támadások száma és fajtái növekedni fognak” – kommentálta a jelentést Darya Gudkova, a Kaspersky Lab spamelemzője.

A Kaspersky Lab kutatói a fentieken kívül még a következő fontos trendeket és statisztikákat emelték ki a második negyedévben:

  • a spam átlagos mennyisége 56,97 %-kal nőtt. Vietnamból küldik a legtöbb spamet, melyet az USA, Kína, Oroszország, Brazília, Franciaország, Irán és Hollandia követ
  • a Necurs botnet továbbra is aktív, bár a szakértők csökkenést észleltek az innen küldött spamek számában
  • a rosszindulatú spammel leggyakrabban Németországot célozták. Második helyen Kína végzett, melyet az Egyesült Királyság, Japán, Oroszország, Brazília, Olaszország, Vietnam, Franciaország és az USA követ
  • a Kaspersky Lab anti-adathalászó rendszere 46 557 343-szor aktiválódott a felhasználók számítógépein. A legtöbb fertőzött felhasználó Brazíliában volt (18,09 %). Összességében a felhasználók 8,26 %-a vált adathalászat áldozatává
  • az első negyedévhez hasonlóan az adathalász támadások fő célpontjai elsősorban bankok, fizető szolgáltatások és webboltok voltak

Azóta történt

Előzmények