Nagykereskedőként árulta az adatokat, letartóztatták

A kanadai férfi nem tett mást, csak összegyűjtötte az interneten elérhető személyes adatokat, majd ezeket eladta. De ez súlyos bűncselekmény.

Az illetékes kanadai hatóság (Royal Canadian Mounted Police – RCMP) két napja jelentette be, hogy december 22-én az FBI és a holland rendőrség közreműködésével letartóztattak és vádat emeltek egy ontariói férfi ellen, mivel egy olyan weboldalt üzemeltetett, melyen mintegy hárommilliárd, személyes adatokat tartalmazó rekordot bocsátott áruba, köztük olyanokat is, melyek közvetlenül felhasználhatóak voltak (vagyis tartozott hozzájuk jelszó vagy valami hasonló más azonosító).

Hirdetés

A 27 éves Jordan Evan Bloom 2015-ben alapított és működtetett egy tavaly bezárt weboldalt – LeakedSource.com –, mely valójában egy óriási tárhely volt, ahová összegyűjtötte a világon kiszivárgott, hackerek által közzétett személyes adatokat, köztük jelszavakat is. A férfi egyszerűen összegyűjtötte azokat a nyilvánosságra került adatbázisokat, melyek pl. LinkedIn-ről, a Last.Fm-től vagy épp a Twitterről kerültek ki. Az üzlet az volt benne a számára, hogy a letölthetőségért és a kereshetőségért pénzt kért – ebből következően nem is hackelés a vád ellene, hanem az adatokkal való visszaélés.

Bloom
[+]

A hatóságok viszonylag gyorsan rátaláltak Bloomra, a weboldalt lezárták, a szervert elkobozták – a szépséghiba annyi, hogy Bloom üzemeltetett egy oroszországi tükörszervert is, mely a mai napig aktív.

A vádirat szerint a hozzáférésért minimális pénzt kérő férfi jelentős jövedelemhez jutott az adatok árulásából, minimum 200 ezer dollár lehetett a bevétele.

Ha bűnösnek találják a bíróság előtt, a maximális büntetése tíz év börtön lehet.

Előzmények