Javulni fog a Wikipedia színvonala

Hirdetés

Úgy tűnik, fejlődésének új fázisába érkezett a világháló egyik legérdekesebb vállalkozása, a Wikipedia online enciklopédia. A massachusettsi Cambridge-ben augusztus 2. és 6. között megrendezett második Wikimedia Konferencián az eddigi tevékenység összegzése mellett komoly tervekkel álltak elő a résztvevők.

Jimmy Wales, a Wikipedia létrehozója eseménydúsnak nevezte a Wikipedia elmúlt évét, amelyben éppúgy átéltek az enciklopédia gyengeségei miatt gúnyolódó cikizéseket – a legnevezetesebbek: a John Seigenthaler újságírót érintő téves szócikk ügye, illetve nemrégiben Stephen Colbert elefántos sztorija –, mint komoly szakmai elismeréseket (a Nature magazin például elismerését fejezte ki, mert egy szúrópróbaszerű vizsgálat szerint a Wikipedia-szócikkekben a tévedések aránya alig haladja meg az elismert lexikon, az Encyclopaedia Britannica fals adatainak arányát.)

A Wikipedia igen terjedelmes– az angol nyelvű verzió közel 1,3 millió szócikket tartalmaz –, s éppen ezért Wales szerint elérkezett az ideje, hogy most már elsősorban a minőségre, s nem pedig a mennyiségre koncentráljanak. Ennek az elhatározásnak az eredménye, hogy egy tudósokból álló tanácsadó testület létrehozását kezdeményezték. A probléma természetesen korántsem egyszerű, hiszen az alapítványnak mindössze öt alkalmazottja van, a tényleges munkát az önkéntes szerkesztők végzik. A Nature elemzése szerint a tudástár magas színvonalú a természettudományos cikkek esetében, a humán tudományok tekintetében viszont még van mit javítani.

Szó esett a konferencián arról is, hogy a német szerkesztők, az ún. wikipédisták kísérleti jelleggel készítenek a szócikkekből egy „állandó változat”-ot is, amely csak korlátozottan lesz módosítható, így védettebb lesz a „vandáloktól”, akik – szándékosan vagy csak tudatlanságból – ronthatják a szócikkek színvonalát. A működtetők tervbe vettek néhány technológiai változtatást is, hogy az adatok szerkesztését, feltöltését könnyebbé tegyék. Ennek érdekében a kereskedelmi wiki-szoftvereket fejlesztő Socialtext vállalattal működnek együtt. „A gondunk az, hogy a technológiai korlát távol tartotta eddig az igazán okos embereket a közreműködéstől; azokat, akik guruk, de nem számítógépes guruk. De, sajnos, ugyanez a korlát nem volt képes kizárni az idiótákat.” Hogy az egyszerűbb szerkesztést lehetővé tévő felület mikor épül be az enciklopédiába, arról Wales nem nyilatkozott.

Az alapítvány részt kíván venni az OLPC (a „százdolláros laptop”) programjában is. Emellett egy hónapon belül elindul a Wikiversity projekt is, amely különféle korosztályok számára nyújtana ingyenes tananyagokat több nyelven. Ez egy hat hónapos tesztidőszakkal indít, amely alatt három nyelvre koncentrálnak.

„A lehetőségek hatalmas tárházát látom magam előtt, akárcsak a politika világában, ahol a szabad kultúra terjeszkedhet és növekedhet” – mondta optimistán Jimmy Wales.

Azóta történt

Előzmények