IFA GPC 2019: Mini LED QLED televízióval és 8K modellel robbant idén a TCL

Hirdetés

Az IFA GPC 2019 konferencián a TCL termékfejlesztési vezetője, Marek Maciejewski elárulta, hogy a TCL az idei évre végre kifejlesztette az általuk csak Mini LED-nek nevezett háttérvilágítási eljárást, amelyet a kvantumpontos LCD technológiával ötvöznek, és ezekkel a tévékkel kívánják magukhoz édesgetni a vásárlókat.

Marek Maciejewski
Marek Maciejewski [+]

Viszont az is kiderült, hogy ez sajnos nem olyan, mint a Valódi LED vagy MicroLED technológia, tehát szó sincs arról, hogy minden egyes pixel mögé LED-eket pakolnának, hiszen ez azt jelentené, hogy egy 4K tévé esetén 8 294 400 fénykibocsátó diódát építenének a készülékbe. A Mini LED eljárásnál ugyanis "csak" 20 000 LED-et használnak, amelyeket 1000 egyedileg vezérelhető csoportba osztottak. Tulajdonképpen egy FALD háttérvilágítású, hagyományos televízióról van szó, amit máshogy hívnak ők, tehát forradalomról nem beszélhetünk. Marek Maciejewski elmondása alapján ez a megoldás kombinálva a QLED technológiával óriási kontrasztot, nagy színpontosságot és közel hibátlan betekintési szöget eredményez. A szakember, azt is elárulta, hogy a Mini LED QLED készülékeikbe saját gyártású panel és vezérlő kerül, illetve Android 9 operációs rendszerre épülnek, valamint a csúcskategóriás modellekben Onkyo által fejlesztett hangrendszer dolgozik.

A TCL 2019-es televíziói
A TCL 2019-es televíziói [+]

Az IFA GPC 2019 konferencián az is kiderült, hogy a vállalat továbbra is ügyködik egy saját OLED képalkotási technológián. Azonban egyelőre még nem állnak úgy, hogy erre idén már egy boltokba küldhető készüléket építsenek, így a TCL OLED tévére még egy darabig várni kell. A TCL 8K-s készülékre viszont már nem, ugyanis a vállalat idén elérhetővé teszi első ilyen berendezését, a 75 hüvelykes X10S-t. Emellett Marek Maciejewski arra is felhívta a figyelmet, hogy a konszern továbbra is óriási figyelmet fordít arra, hogy olcsón árulja a termékeit, tehát nagyon úgy fest, hogy a fő hangsúly továbbra sem azon van, hogy a TCL legyen a leginnovatívabb tévégyártó, hanem, hogy alacsonyan tudja tartani az árait.

Azóta történt