Tízszer kevesebb energiát felhasználó eszközöket szeretne az IBM

Az IBM és a Lausanne-i Műszaki Egyetem (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne – EPFL) tegnap bejelentették, hogy új kutatási programot indítanak, melynek célja olyan technológiák kidolgozása, amelyek lehetővé teszik, hogy az elektronikai eszközök a jelenleginél tízszer hatékonyabban használják fel a működtetésükhöz szükséges energiát.

A „Steeper” elnevezésű projekt kezdeményezője és finanszírozója az Európai Unió, és a hétköznapi használatban mind nagyobb számban megjelenő eszközök energiafogyasztást radikálisan csökkenteni kívánó munkához egy konzorciumba sikerült neves támogatókat megnyerniük: az IBM zürichi kutatóközpontja mellett az Infineon, a Global Foundries is részt vesz benne, valamint a felsőoktatási szférából a Bolognai Egyetem, a Dortmundi Egyetem, az Udinei és a Pisai Egyetem is. A projekt irányítását szintén egy svájci szervezet, a tudományos kutatások támogatására szakosodott SCIPROM végzi.

A kutatás arra a kihívásra válasz, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint a háztartások energiafelhasználásának ma már 15 százalékát az elektronikus eszközök generálják, ám erősödő trendről van szó, ez az arány az eszközök terjedése miatt 2020-ra megduplázódhat, 2030-re pedig elérheti a 45 százalékot. Az ügynökség állítása szerint a 15 százalékból kétharmadot, 10 százalékot akkor használnak fel az eszközök, amikor készenléti (standby) üzemmódban vannak, és ez elfogadhatatlanul magas. Ha igaz lesz az előrejelzés, mely szerint 2020-ra a standby/off módban felhasznált energia akár 49 terawattóra/év értékre is emelkedhet, az akkora energiamennyiség lenne, amit Ausztria, Csehország és Portugália együttesen használt el 2009-ben ennyi idő alatt.

steeper
Nagyításhoz klikk! a képre

A projekt egyik fő célja, hogy új energiafelhasználási utakat találjon a hagyományos, illetve a legújabb technológiákat képviselő elektronikus alkatrészek esetében (például a TFET-tranzisztorok alkalmazásával), és összességében a működési feszültséget 0,5 volt alá kívánják csökkenteni.

A mind a hálózatról működtetett, mind az akkuról használt eszközök hatékonyságát javítani kívánó projekt már júniusban elkezdődött, és három évig tart.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények