Kihirdették az IBM 48 órás versenyének győzteseit

Kismamákat segítő online szolgáltatást terveztek az IBM 48 órás programozóversenyének résztvevői, a cél az volt, hogy a világhálón is könnyen egymásra találhassanak az anyatejet kereső és felajánló anyukák. Az IBM és partnerei hetedik alkalommal rendezték meg az egyetemistáknak és főiskolásoknak szóló nonstop versenyt, ezúttal a veszprémi Pannon Egyetem közreműködésével. A legjobb alkalmazást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - A-Team csapata: Hartung István, Sipos István Róbert és Budai Péter készítette, fejlesztésüket hamarosan az anyukák is használhatják az anyatejmisszio.hu weboldalon.

Hirdetés

A bajnokságot idén november 5. és 7. között tartották az egyetem Műszaki Informatikai Karán, húsz csapat részvételével. A verseny szigorú szabályok szerint zajlott: a résztvevők nem hagyhatták el az egyetem épületét, és semmilyen módon nem léphettek kapcsolatba a külvilággal. Körülményeik a szigorú szabályok ellenére is komfortosak voltak: az egyetem egyik előadójából hálótermet alakítottak ki, valamint csocsóasztal, Wii, masszázs és darts várta a lazítani vágyókat.

Újdonság volt, hogy a versenyzők valós, hétköznapi problémára kerestek megoldást. A szervezők nonprofit intézményeket kérdeztek meg, milyen informatikai nehézségekkel küzdenek, hogyan segíthetnének rajtuk a bajnokságra jelentkező fiatal programozók. A választás a Családvár Alapítványra esett, amely kismamák számára működtet anyatej-közvetítő szolgálatot. A versenyzők feladata egy olyan online alkalmazás fejlesztése volt, amellyel az anyatejet kereső és kínáló kismamák egyszerűen és gyorsan megtalálhatják egymást. A programozáshoz csakis nyílt forráskódú és egyéb ingyenes szoftvereket használhattak, köztük például az IBM közreműködésével fejlesztett Eclipset.

A verseny eredményét tegnap hirdették ki Budapesten, a legjobb programozásért járó díjat elnyert csapat munkájában a feladatkiírásban szereplő összes alapvető működési követelményt teljesítette, úgymint a felhasználók kezelését, az anyukák anyatej-felajánlásainak rögzítését, nyilvántartását, a térképes megjelenítéssel támogatott anyatejkeresést és a misszió ezzel kapcsolatos adminisztrátori funkcióit. Az alapvető funkciókon túl az értékelésnél további szempont volt a jó használhatóság, a felhasználóbarát felületek kialakítása, a logikus, könnyű kezelhetőség és az online környezetérzékeny súgó.

Az első három helyezett csapat tagjai (mindannyian a BME színeiben indultak) egy-egy Lenovo notebookkal lettek gazdagabbak, a különdíjasok Nokia E72-es telefont és iPodot nyertek, a szintén BME-s csapat,a Stack Stace tagjai pedig a Red Bull Salzburg jégkorongcsapatának szurkolhatnak majd a salzburgi Eisarena lelátójáról. A győztesek az IT café szerkesztőinek ajándékát, egy könyvcsomagot is átvehettek az eredményhirdetésen.


Győztesek: Sipos István Róbert, Hartung István és Budai Péter (BME)

Az előző bajnokságok több nyertese is kapott ajánlatot a versenyt szponzoráló és szervező vállalatoktól, a programozók most is számíthatnak rá, hogy állásajánlattal vagy trainee-lehetőséggel keresik meg őket – közölték a szervezők.

Azóta történt

Előzmények