Összeálltak a nagyok a HDR10+ támogatására

A Samsung Electronics, a 20th Century Fox és a Panasonic közösen fejleszti tovább a a nagy dinamikatartományú (HDR) képformátumtanúsítási és logóprogramját.

A vállalatok bejelentették, hogy a tavaly bemutatkozott új platform hamarosan elérhető lesz a tartalomgyártók és -szolgáltatók, valamint az UHD TV-k, Blu-ray lejátszók/írók, a set-top-boxok és az egylapkás rendszerek gyártói számára, jogdíjfizetési kötelezettség nélkül, mindössze egy névleges regisztrációs díj fejében.

Hirdetés

A http://www.hdr10plus.org oldalon az érdeklődő vállalatok megtekinthetik az új logót, megismerhetik a licencprogram végleges specifikációit és a kapcsolódó szerződéseket, valamint regisztrálhatnak, hogy az elsők között kapjanak értesítést a HDR10+ műszaki specifikációit illetően. Különböző partnerek bevonásával UHD Blu-ray metaadat-generáló eszközöket is fejlesztettek, amelyek hamarosan elérhetővé válnak a tartalomkészítők számára. A tartalomkészítési folyamatot kiszolgáló tartalomtovábbítási és illesztőfelületi megoldásokról szóló bejelentések hamarosan érkeznek.

A licencprogram főbb pontjai:

  • a program előnyeit élvezhetik az eszközgyártók (pl. TV, UHD Blu-ray, OTT set-top-box stb.), a tartalomterjesztő szolgáltatók, az egylapkás rendszerek (SoC) gyártói, a tartalom-közzétevők és a tartalomkészítő eszközök fejlesztői is
  • nincs egységenkénti jogdíjfizetési kötelezettség.
  • az eszközgyártók, az egylapkás rendszerek gyártói és a tartalomterjesztő szolgáltatók az adminisztrációs díj befizetésével tudnak csatlakozni a programhoz
  • a program magában foglalja a műszaki és tesztelési specifikációkat, a HDR10+ logót és a logóhasználati irányelveket, valamint a három vállalat műszaki specifikációkhoz és tesztelési specifikációkhoz közvetlenül kapcsolódó szabadalmaztatott megoldásainak elérhetőségét
  • az eszközök tanúsítására egy külső tesztelési központ kapott jogosultságot

Miután a platformot alapító három vállalat megnyitotta a HDR10+ licencprogramot, a technológiát folyamatosan adaptálják a saját gyártású vagy kiadású Ultra HD filmjeikre, a technológiára alkalmas tévékészülékekre, valamint az UHD Blu-ray lejátszóikra/íróikra és más eszközeikre

A közlemény szerint már 25-nél is több, a kapcsolódó technológiai szektorok széles spektrumát lefedő vállalat jelezte szándékát, hogy csatlakozzon a HDR10+ platformhoz.

A HDR10+ tartalmakat elsőként kínáló streamingszolgáltatóként az Amazon Prime Video teljes HDR Prime Video gyűjteményét globálisan elérhetővé tette HDR10+ minőségben. A Prime Video HDR10+ katalógusában több száz órányi tartalom érhető el.

Azóta történt

  • Jönnek a HDR10+ tévék

    A 20th Century Fox, a Panasonic és a Samsung közös vállalkozása, a HDR10+ Technologies bejelentette be a HDR10+ licencprogram keretében az első tanúsítvánnyal rendelkező termékeket és vállalatokat.

Előzmények