Gyorsan terjed a Windows 7

Hirdetés

Windows 7 logóEgy héttel ezelőtt a Windows 7 globális piaci részesedése átlépte az 5 százalékos küszöböt – állítja az internetezők számítógépeiről gyűjtött adatok alapján statisztikákat készítő Net Applications. Az új Microsoft-rendszer részaránya a november 21-i hétvégén 5,14 százalékig emelkedett, túlnőve a Mac OS X 5 százalékos heti átlagán.

Vince Vizzaccaro, a piackutató egyik vezetője a PC World-nek elmondta, hogy ha az egész heti adatokat nézzük, akkor a Windows 7 egyelőre még az Apple operációs rendszere mögött helyezkedik el a toplistán, de az előzésre a nagyon közeli jövőben biztosan sor kerül. „A trend egyértelműen azt mutatja, hogy a Windows 7 hamarosan elhagyja a Macet” – jósolta. A Windows 7 erősebb hétvégi szereplését az indokolhatja, hogy hétköznapokon a statisztikában megjelennek a jellemzően régebbi rendszereket futtató vállalati gépek.

A Net Applications egyébként az október 22-én világszerte piacra dobott új Windows részesedésének stabil növekedését regisztrálta. Az adatokból az látszik, hogy a rendszer globális piaci részesedése a premiert követően azonnal emelkedni kezdett, és a korábbi 2 százalék körüli szintről már a második héten stabilan 3 százalék fölé kúszott, a negyediken pedig meghaladta a 4 százalékot.

A Windows 7 iránti kereslettel a Microsoft is elégedett. Legutóbb, november közepén Steve Ballmer vezérigazgató azt mondta, hogy az első hetekben a szoftverből kétszer annyit adtak el, mint a korábbi legsikeresebb Windowsból.

A magyar felhasználók számítógépein a világátlaghoz hasonló arányban található meg a rendszer. A Gemius SA mérései szerint a november 22-én zárult héten a Windows 7 részesedése itthon 4,92 százalékos volt. A hazai mezőnyben az új Windows nem a csupán 0,57 százalékig jutó Mac OS X-szel, hanem az elődjével, a Vistával versenyez, amelytől már kevesebb mint 4 százalékpont választja el. A Vista részesedése 5 százalék közelébe csak tavaly májusban, tizenhat hónappal a kiadása után emelkedett, és sosem érte el a 10 százalékot.

Azóta történt

Előzmények