A webkettes Google-kereső: elindult a SearchWiki

Több éves fejlesztőmunka után Google tegnapelőtt indította el hivatalosan is nagyszabású projektjét, a SearchWiki-t, amellyel a felhasználók átrendezhetik keresési eredményeiket, illetve megoszthatják saját beállításaikat, véleményüket a többi felhasználóval is.

Hirdetés

Ebben a korántsem új koncepcióban leginkább az számíthat forradalminak, hogy  a Google állt mögé, valamint az, hogy az eddig a cég, pontosabban az általuk működtetett rangsorolási algoritmusok, elsősorban a PageRank által megadott találati listákat és a prioritásokat ezek után a felhasználó is képes befolyásolni – már ha a tapasztalatok igazolják, hogy igény van egy ilyen webkettesnek nevezhető szolgáltatásra.

Az egyelőre csak az angol nyelvű Google-keresőben elérhető rendszer roppant egyszerűen kezelhető, az egyes elemek mellett látható kis ikonokkal menedzselhető. Ha egy hátrébb lévő találat fontosabb, mint ez elsőnek megjelenített, akkor egyszerűen feltornázható a rangsor élére, az érdektelennek ítélt keresési eredmény pedig kitörölhető. Ha egy általunk fontosnak ítélt oldal pedig hiányzik a listából, akkor hozzáadhatjuk ahhoz. Ezenkívül az is látható, hogy más felhasználók hogyan rendezték saját eredményeiket és milyen megjegyzéseket fűztek a különböző keresési találatokhoz. Ez a lehetőség ugyanakkor természetesen nem ad arra módot, hogy globálisan befolyásoljuk a találati listákat: csak saját magunknak dolgozunk.

Ha be vagyunk jelentkezve Google-fiókunkba, akkor a módosításainkat automatikusan elmenti a rendszer – persze ezek a módosítások később akár vissza is vonhatók. A változtatások csak a saját keresési eredményeinket befolyásolják, hozzászólásaink viszont felkerülnek egy gyűjtőoldalra, ahol mások is láthatják, illetve véleményezhetik ezeket.

Azóta történt

Előzmények