Nagy-Britanniában nehezebb lesz kalózoldalt találni a keresőkben

A Google és a Microsoft vállalta, hogy a brit felhasználók számára nyújtott szolgáltatásaikban módosítják a kereső algoritmusát.

A The Guardian számolt be arról, hogy a két nagy, internetes keresőt is üzemeltető multinacionális vállalat, a Google és a Microsoft aláírtak egy önkéntes magatartási kódexet, mely szerint Nagy-Britanniában a mostani állapothoz képest aktívabban lépnek fel annak érdekében, hogy a felhasználók nehezebben találják meg az olyan oldalakat, ahol feltehetőleg illegális módon férhetnek hozzá olyan tartalmakhoz, melyekért egyébként jogdíjat, előfizetési díjat kellene fizetniük a jogtulajdonosoknak – filmek, zenék, sportesemények kalózközvetítése stb.

Az Egyesült Királyságban már eddig is egyre fokozódó erővel léptek el a kalózkodás ellen, de ez a lépés a maga nemében egyedülálló – keresői oldalról az eddigi legszigorúbb intézkedés az volt, hogy pl. a Google a keresés beírásakor egy nyilvántartott kalózoldalnál a keresőmezőben nem ajánlja fel az automatikus kiegészítést, illetve nem hozza be gépelés közben a várható találati listát. A nyáron életbe lépő intézkedés nyomán viszont az várható, hogy bár tiltás nem lesz, de ha valaki ilyen, gyakran kalózoldalak által is szolgáltatott tartalmakra keres rá, a keresők a legális oldalakat fogják szoftveresen előresorolni.

A beszámoló szerint a vállalatok már jó ideje folytattak tárgyalásokat a brit jogvédő hivatallal (Intellectual Property Office – IPO), illetve a kulturális, média- és sportügyekért felelős minisztérium képviselőivel a kódex megalkotásáról, melyet a távközlési felügyelet (Office of Communications – Ofcom) is támogatott. A megbeszéléseken olyan megoldásokat kerestek, melyekkel távol lehet tartani az Egyesült Királyság felhasználóit az illegális tartalmakat kínáló oldalaktól (többek között „biztonsági szempontokra” is hivatkoztak).

Mindez csak kis része annak az átfogó intézkedési tervnek, mellyel az online kalózkodás ellen kívánnak fellépni. A hatóságok a jövőben bírósági határozat alapján (újabb) oldalblokkolásokra is készülnek, szorosabbra fűzik együttműködésüket a nagyvállalatokkal, hogy azok visszaszorítsák az illegális oldalakon megjelenített reklámok számát, illetve felvilágosító kampányokat is indítanak.

A jogtulajdonosok brit szövetségei kivétel nélkül üdvözölték a Google és a Microsoft lépését.

Azóta történt

Előzmények