Internetet visz Kubába a Google

Barack Obama amerikai elnök kiemelkedő jelentőségű kubai látogatása során bejelentette, hogy az eddig gyakorlatilag nem létező, sőt tiltott gazdasági együttműködés egyik első lépéseként megállapodtak a helyi vezetéssel, hogy néhány amerikai vállalat megjelenhet Kubában. A kiemeltek között nagy internetes vállalkozások (Airbnb, Booking.com) mellett a Google is szerepel mint hálózatfejlesztő – a tájékoztató szerint vezeték nélküli és kábeles széles sávú bővítést is végeznek majd a világ egyik legalacsonyabb penetrációjával rendelkező országban. Kubában jelenleg állami monopólium az internetszolgáltatás (Empresa de Telecomunicaciones de Cuba – ETECSA). A Távközlési Unió 2013-as adatai szerint a 11 milliós országban csak 25,7 százalék az internethasználók aránya, a háztartások mindössze 12,7 százalékában van számítógép, a széles sávú hozzáférés pedig szinte megfizethetetlenül drága, 40 dollár havonta.

A Google blogbejegyzésben kommentálta a bejelentést, és közölték, hogy bár folynak a tárgyalások a kubai hatóságokkal, a megbeszélések még igen korai fázisban vannak – több részletet nem árultak el.

Azóta történt

Előzmények

  • Újjászületett a Google Plus

    Alapos közvélemény-kutatás előzte meg az átalakítást, és ebben a formában mindenképp biztatónak tűnik a közösségi oldal.