Google kontra önérzetes júzer

Elvesztette a Google ellen indított pert a Kinderstart.com weboldal, amely azért fordult a bírósághoz, mert az oldal forgalma szinte teljesen eltűnt, mióta a Google mutatószáma, az oldalak látogatottságának jelzésére használt "page rank" visszaesett nullára. A felperes szerint ez sértette a weboldal gazdasági érdekeit, ezért elmaradt üzleti haszonért perelte a Google-t.

A komikus elemeket eddig sem nélkülöző hírhez van még egy adu ászunk: a Kindestart.com nemcsak azt sérelmezi, hogy page rankje visszaesett nullára, azt is kifejtette beadványában, hogy miért történt mindez. Szerintük a keresőcég mesterségesen nyúlt bele az oldalakat rangsoroló listába, mivel a Kinderstart.com – beépített keresője révén – konkurense a Google-nek.


Íme a félelmetes ellenfél, amelyet a Google minden áron el akart hallgattatni.
(Forrás: www.kinderstart.com)

A Google a bíróság előtt azzal védekezett, hogy az oldalakat rangsoroló mutatószám részükről véleménynek számít, amelyet a szólásszabadság jegyében így megillet az Alkotmány Első Kiegészítésének védelme. A Kinderstart.com arra is kérte a bíróságot, hogy kötelezze a Google-t részletes ismertetőre a page rank számok kiosztásának hogyanjáról és mikéntjéről. A társaság védője, David Kramer azonban mindössze annyit árult el, hogy a mérőszám egy összetett matematikai algoritmus és egy szubjektív értékelés összevetésének eredményeképp alakul ki.

Az ügyben elnöklő Jeremy Fogel bíró sem gondolta úgy, hogy a Google-nek ennél részletesebb beszámolót kellene tartania. "Nem lehet a bíróságnak biankó feljelentéseket beadni, arra számítva, hogy majd a bizonyításkor úgyis találnak valami stiklit" – foglalta össze a komolytalan perről alkotott véleményét a bíró.

Azóta történt

Előzmények