A Google megfellebbezte a rekordbírságot

Hiába van szó hatalmas összegről, a jogi eljárás lassúsága miatt még sok évet kell várni egy végleges döntésre.

Ahogy az várható volt, a Google természetesen nem fogadta el az Európai Unió döntését, melyben egy versenyügyi vizsgálat lezárása után 2,4 milliárd eurós bírságot szabtak ki a vállalatra, és tegnap fellebbezést nyújtottak be a határozat ellen.

Hirdetés

Az uniós versenyjogi hatóság azért szabta ki a rekordösszegű büntetést, mivel úgy látta, az amerikai internetes óriásvállalat visszaélt a keresőszolgáltatások piacán élvezett fölényével azzal, hogy saját kereskedelmi szolgáltatásait előrébb, a versenytársakét pedig hátrébb sorolta a találatok között. A döntés értelmében a társaságnak 90 napon belül fel kell hagynia a jogsértő magatartással, ha el akarja kerülni a további bírságokat – ám a fellebbezésekkel akár még sok-sok évig elhúzódhat az ügy.

Mint június végén beszámoltunk róla, az EU döntésének értelmében a Google kénytelen lesz megváltoztatni a keresőalgoritmusát is, ezáltal teret engedni a konkurenciának. Alapvetően az ár-összehasonlító szolgáltatások terén van tennivaló, ez robbantotta ki az ügyet évekkel ezelőtt. Egyszer már majdnem sikerült megállapodni.

Ugyanakkor a Google további nehézségekkel nézhet szembe, mivel más versenyügyi vizsgálatok is folynak az EU-ban ellenük, és az előzetes szakértői vélemények azt mutatják, hogy a Google visszaélt erőfölényével az Android operációs rendszer és az AdSense hirdetési platform esetében is, így nagy az esély arra, hogy újabb büntetések kiszabására kerül sor.

Azóta történt

Előzmények