Csoportos per elé néz a Google

A felperes félrevezető tájékoztatással vádolja a vállalatot, és a csoportos perré nyilvánítást kéri a bíróságtól. A Google már lépett, de az nem volt elég.

Habár a Google épp a múlt héten lépett az ügyben, amikor frissítették a vonatkozó szöveget a Súgóban, az ügyben mégis beperelték őket, a keresetet tegnap nyújtották be egy észak-kaliforniai bíróságon.

Hirdetés

A magánszemély által indított per tárgya: a felperes azt kifogásolja, hogy a Google rendszere akkor is tárolja a felhasználó földrajzi adatait, ha a Location History funkciót az illető kikapcsolja. A Súgó frissítésében egyébként az áll, hogy ha a felhasználó kikapcsolja a Location Historyt, a földrajzi adatok egyes más szolgáltatásokban, például a keresőben és a térképes szolgáltatásban továbbra is megőrződnek – korábban itt az szerepelt, hogy a kikapcsolás után megszűnik a tárolás, de a hónap elején az AP hírügynökség munkatársai bebizonyították, hogy ez valótlan állítás.

Google
[+]

A kereset konkrét tárgya a fenti félrevezető tájékoztatás, ezért a felperes azt kéri a bíróságtól, hogy a felhasználók a kaliforniai adatvédelmi törvény megsértése miatt csoportos pereket indíthassanak, mégpedig kettőt: egyet az Android, egyet az iPhone felhasználói. A pert indító Napoleon Patacsilt nem elégítette ki a Google Súgójának frissítése, mivel az szerinte továbbra is homályos, kétértelmű és megtévesztő.

Egy hasonló per már lezajlott az Egyesült Államokban 2016-ban, akkor az InMobi nevű vállaltot végül 950 ezer dolláros büntetésre ítéltek.

Azóta történt

Előzmények