Hibázott és busszal ütközött a Google

A tesztpilóta látta, de nem avatkozott be. Kétmillió kilométeres sikerszéria szakadt meg ezzel. Valentin-napi kellemetlen eset.

Megközelítőleg 2,3 millió közúti kilométert tettek meg önállóan a Google autói február közepéig, azaz ötvenhétszer kerülhették volna meg a Földet az egyenlítő mentén. Ezidő alatt nem történt olyan baleset, ami a mesterséges intelligencia hibájából következett be (legalább egy tucat incidensről tudunk, a vállalat egyszer sem tartotta bűnösnek a szoftvert).

Hirdetés

Ez a széria szakadt meg február 14-én, mikor egy városi buszt kapott oldalba az egyik tesztelésre használt Lexus SUV. Olcsó poén lenne előjönni azzal, hogy biztos szerelmes volt a drága és elkalandozott, a valóság azonban ennél prózaibb.

A baleset helyszíne
A baleset helyszíne (forrás: Google Maps) [+]

A Lexus egy háromsávos út jobb szélső sávjában haladt, kanyarodni készült, ezért indexelt és lehúzódott jobbra. Mikor zöldet kapott, nem indult azonnal, az útszéli víznyelő körül homokzsákok állták el az útját. Miután néhány autó elment mellette, kikerülő manőverbe kezdett. A tesztpilóta a bal oldali tükörben látta ugyan a buszt, de meg volt győződve róla, hogy az megáll, vagy minimum lassít, tehát arra számított, nem fogja akadályozni a robotpilótát. Nem avatkozott közbe.

Három másodperccel később történt az ütközés, amiben nem sérült meg senki, csak a Lexus sárvédője, bal első kereke és a vezetőoldali ajtó. A rendőrségi jelentés szerint a tömegközlekedési eszköz 24-25 km/órás sebességgel haladt, mikor oldalát találat érte.

Valahogy így kell elképzelni az akadályt
Valahogy így kell elképzelni az akadályt [+]

Ha mindez egy hónappal korábban történik meg, nem lett volna baleset az ügyből – állítja a Google – ugyanis néhány hete változtattak, hogy kevésbé gépszerűen vezessen a szoftver. Konkrétan arról van szó, hogy eddig a sáv közepén haladt és onnan is fordult ha az útvonal ezt kívánta, viszont emberi szemmel nézve ez nem túl életszerű: amikor egy élő sofőr kanyarodni készül, kihúzódik a sáv szélére, helyet hagyva a mögötte érkezőknek. Ennek szellemében programozták át a gépet, ami éppen csak a fránya útakadály miatt sorolt vissza középre.

Az eset jól mutatja, hogy van még mit tanítani a Google szoftverének annak ellenére, hogy eddig nem csinált bajt. Érdekesség, hogy a kétmillió km is eltörpül amellett, amennyit szimulátorban tesztelik a robotpilótát: naponta 3 millió mérföldet, azaz 4,8 millió kilométert tesznek meg a virtuális térben.

Bár balesetet nem okozott eddig, érdekes esetek korábban is voltak: egy biciklis például rendesen megizzasztotta az önvezető autót, illetve az is előfordult, hogy a rendőrnek kellett kiintenie a forgalomból a túl lassan haladó járművet.

Azóta történt