Frissítést kap a Firefox felhasználói felülete

Hirdetés

A Mozilla az User Experience blogjában jelentette be, hogy a Firefox csinosított, lágyabb és komfortosabb felhasználó felülete elérhető a Firefox Nightly fejlesztői változatában. A fejlesztés nem hoz radikális újdonságot, inkább egy következő iterációs lépésnek tekinthető. A kor igényeihez hangolt felhasználói felület látványosabb testreszabási lehetőséget biztosít. Emellett nyugdíjba küldte a Firefox 4-es verziójával bevezetett menüt, amelynek a helyét az eszköztárra helyezett menülap veszi át, amelyre tetszőleges gombot helyezhetünk ki. Az új verzióból eltűnik a kiegészítősáv is, amely a kiterjesztések számára kínált megjelenítési felületet, és az állapotsor átalakításával jött létre néhány évvel ezelőtt. A felület egységesítése platformon belül és a támogatott platformok között is megvalósul.

A szögletes formák helyét átvették a lekerekítések, amelyek főleg a lapoknál szembetűnőek. Így a lapok alakja egységes az asztali és a mobil platformokon is. A lekerekített lapformák jobban elkülönítik az éppen megjelenített előtérben lévő lapot a többitől. A rögzített lapok még inkább kitüntetett részt kaptak a lapok eszköztáron, és ugyanolyan elegáns módon jelennek meg, mint a többi lap.

Firefox

Az új felület jobban testreszabható és jobban bővíthető mind a régi felület – ezzel megnyitva az utat az új funkciók könnyebb integrálásához, illetve a kiterjesztéskészítők is egyszerűbben illeszthetik be – teljesen azonos megjelenéssel – az általuk kínált funkciókat a felhasználói felületbe.

Firefox

A gyakran használt funkciók az ablak bal oldalán kapnak helyet az eszköztáron, míg a ritkábban használt elemeket egy külön gomb alá rendezi a böngésző. Ezt a menüt aztán tetszőlegesen, igényeinknek megfelelően alakíthatjuk. A testreszabási folyamat az eddigieknél látványosabb és könnyebben használható.

Firefox

Ebbe a modern felületbe már tökéletesen beleillik a néhány verzióval ezelőtt megújult letöltéskezelő. A fejlesztők arra kérik a felhasználókat, hogy tegyenek próbát az új Firefox-élménnyel, és tapasztalataikat osszák meg a fejlesztőkkel.

Firefox

Az eredetileg a már megjelent 25-ös verzióba szánt felület a 28-as Nightlyban jelent meg, amely 18 hét múlva vélhetően 2014 márciusában debütál a végfelhasználók számára elérhető verzióban.

Firefox

Előzmények

  • Letölthető a legújabb Firefox

    A frissítési ütem szerint, október végén érkezik a új verzió. A Web Audio támogatása platformszintű újdonság, és a mobilverzió is további változtatásokat hoz.

  • Hogy tetszik az új Firefox?

    A 24-es verzióban gyorsult az új lapok nyitása, kényelmesebb lett a lapok kezelése. A mobil verzióban megjelent a WebRTC támogatása és a megnyitott lapok NFC-n történő megosztásának lehetősége.

  • Magyarul is beszél az új Firefox for Android

    A honosított mobil Firefox mellett az új asztali verzió segít megelőzni a részben titkosított webhelyek lehallgatását, egyszerűbb lesz a közösségi oldalak kezelése és DXVA2 hardveres gyorsítást nyújt a H.264 videótartalmakhoz.