Fél nap alatt 12 millió dollárt zsebelt be a bűnbanda

Georgia állam atlantai vádesküdtszéke nyolc külföldi személyt, köztük öt észt, egy moldáv és egy orosz, illetőleg egy meg nem nevezett állampolgárságú embert vádol azzal, hogy a Royal Bank of Scotland pénzintézet RBS WorldPay néven ismert banki szolgáltatásának informatikai rendszerébe betörve több mint 12 millió amerikai dollárt tulajdonított el csalással különféle számlákról.

A hatóságok felderítették, hogy miután az elkövetők 2008. november 4-én behatoltak a bank számítógépes hálózatába, hozzáfértek néhány alkalmazott úgynevezett előre fizetett bérkifizetési kártyájának adataihoz, melyet – az elnevezésből adódóan – a dolgozók fizetésük felvételére használnak valamely ATM-en keresztül. Ezt követően visszafejtették a kártyák PIN kódjait a hálózatból nyert információk segítségével, majd megemelték a számlákhoz hozzárendelt kártyalimit összegét. Mire ezzel végeztek, már bevetésre készen ált 44 darab hamis bankkártya, melyek segítségével a banda más tagjai négy nappal később akcióba lendültek, és legalább 280 város 2100 bankjegykiadó automatáiból ellopták a számlákon pihenő béreket, juttatásokat.

A szervezettséget és a felkészültséget mutatja, hogy a bűnözők csupán 12 óra leforgása alatt Észak-Amerikában, Észtországban, Hongkongban, Japánban, Olaszországban, Oroszországban és Ukrajnában csaptak le. A lopással és csalással megkaparintott végösszeget kedden 9 millió dollár környékén állapították meg, de szerdára már több mint 12 millióról beszéltek a hatóságok. A pénzt felvevő személyek állítólag az összeg 30-50 százalékát tarthatták meg maguknak, a többit a kiberbehatolók kapták kézhez.

A georgiai illetékes államügyész szerint tavaly novemberben az informatikai bűncselekmények történelmének legkifinomultabb és legszervezettebb akcióját hajtották végre. A hatóságok többek között összeesküvéssel és számítógépes csalással vádolják a 25 éves észt állampolgár Szergej Csurikovot, az orosz Viktor Plescsukot, a moldáv Oleg Kovelint és egy meg nem nevezett személyt, akit csak „Hacker 3-ként” emlegetnek. Csalással vádolják a pénzt felvevő személyeket, mindannyian észt állampolgárok: a 31 éves Igor Grudijev, a szintén 31 éves Ronald Coj, a 20 éves Evelin Coj és a 33 éves Mihail Jevgenov. Az informatikai gárdából Csurikov kiadatása az Egyesült Államoknak már folyamatban van, Cojékat és Jevgenovot már korábban letartóztatták, illetőleg Hongkongban még két személyt vettek őrizetbe.

Azóta történt

Előzmények