Vége a háborúnak: az FBI feltörte a terrorista telefonját

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium bejelentette, hogy az Apple közreműködése nélkül is hozzáfértek a San Bernardinó-i terrorcselekmény végrehajtója telefonjának tartalmához, így megszüntetik azt az eljárást, melyben a vállalatot rá akarták kényszeríteni a technológiai segítség megadására.

Ahogy már az IT café is többször beszámolt róla, heves küzdelem alakult ki az FBI és az Apple (valamint az őket támogató nagy IT-vállalatok) között, mivel az iPhone gyártója nem volt hajlandó végrehajtani egy bírósági határozatot, mely arra kötelezi a vállalatot, hogy egy terroristától lefoglalt telefon adataihoz való hozzáférés érdekében készítsenek egy olyan szoftvert, mellyel megkerülhető az iPhone (pontosabban: az iOS) biztonsági rendszere. Az Apple arra hivatkozással utasította vissza ezt, mivel nem látják biztosítottnak azt, hogy a megoldást csak az adott esetben fogják használni, illetve egy ilyen szoftver elkészítése kockáztatná az összes hasonló készülék adatbiztonságát. Tim Cook, a vállalat vezetője kijelentette, hogy az ügyben a törvényhozásnak kell állást foglalnia.

Nemrég az FBI közölte, hogy külső segítséget kaptak, így nem lesz szükség az Apple közreműködésére. Erre április 5-ig kaptak lehetőséget, addig a tervezett első meghallgatást elnapolták.

Azt nem tudni, hogy végül ki segített a hatóságnak megkerülni az iOS biztonsági rendszerét, korábban több feltételezés is napvilágot látott, például egy izraeli vállalkozás neve is felröppent.

A bejelentés után a jogvédők figyelmeztettek arra, hogy ez a háború talán véget ért, de ugyanabban a pillanatban újabb indult meg. Erre több ok is van, de a legfontosabb, hogy vajon az FBI – a korábbi kérésnek megfelelően – tájékoztatja-e az Apple-t a feltárt, a behatolást biztosító sérülékenységről, hogy azok javíthassák. Amennyiben nem, akkor beigazolódhat az Apple félelme, és az FBI egy univerzális fegyverhez jut, mellyel sok tízmilliónyi iOS-t futtató eszközhöz lesz képes hozzáférni.

A nyomozók már megkezdték a telefon tartalmának átvizsgálását – belső, névtelen források már többször közölték a sajtó munkatársaival, hogy az eddig is hozzáférhető hívásadatok alapján igen nagy az esély arra, hogy semmilyen hasznos információhoz nem jutnak hozzá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények