Játékkal zsarol az új vírus

Az ESET szakemberei újfajta zsarolóvírusra hívják fel a figyelmet, amely ezúttal nem pénzt, hanem egyórányi játékot kér az adatokat helyreállító kulcsért.

A zsarolóvírusok közel ötéves története során már voltak hasonló kártevők, de talán ez az első eset, amikor egy toplistás játékkal kell az áldozatoknak játszaniuk adataik visszaszerzéséhez – írják a biztonsági cég közleményében.

Hirdetés

A most felfedezett zsarolóvírus esetében a fertőzés után az áldozat üzenetet kap, amely szerint titkosítás által elvesztett adatai visszanyeréséhez egy órán át kell játszania a népszerű PUBG, vagyis a PlayerUnknown's Battlegrounds nevű játékkal. A PUBG ransomware valószínűleg kísérleti kártevő lehet, amely nem túlzottan szigorú, ugyanis elvileg van egy számláló, amely ellenőrizné az egyórás folyamatot (60x60 másodperces szakaszban), azonban szerencsére már egy pár másodperces játék is elegendő ahhoz, hogy az áldozat kiváltsa a visszakódolást.

PUBG Ransomware
[+]

A kísérleti jelleg ellenére a titkosítás erős, a CBC (Cipher Block Chaining) alkalmazásával működő AES (Advanced Encryption Standard), tehát ha ez valóban egy PoC, azaz Proof of Concept kód volt, akkor ezután a főpróba után az igazi változat várhatóan már komolyabb károkat fog majd okozni - vélik az ESET szakértői. Majd a későbbiekben kiderül, felbukkan-e még máskor is hasonló, viccesnek szánt játékra buzdító ransomware.

Mit tehetünk?

A játékot egyébként a Steam áruházból szerezhetjük be, ennek ára 30 euró, azaz mai árfolyamon jelenleg körülbelül 9300 forint. Azonban nem szükséges megvenni a játékot, hanem akár a kalkulátor.exe-t is átnevezhetjük "tslgame.exe"-nek, ugyanis az elemzők szerint a zsarolóvírus mindössze csak annyit néz, hogy a tasklistában felbukkan-e az emlegetett "tslgame.exe" nevű folyamat.

A kísérleti jelleget erősíti az a tény is, hogy minden egyes megfertőzött számítógépen teljesen azonos a helyreállító kulcs, amely ott olvasható az üzenet legalsó sorában.

Az ESET szakemberei szerint fontos, hogy komolyan vegyük a ransomware-fenyegetéseket, és adataink biztonsága érdekében és a naprakész vírusirtó használata mellett gondosan végezzük el a rendszeres mentést, a folyamatos hibajavító frissítések futtatását is.

Azóta történt

Előzmények