Elviszi Kínából a gyártást a Super Micro

Társoldalunk az IT Café még az előző év októberében számolt be arról a Bloomberg-tudósításról, amely azt állították, hogy amerikai nagyvállalatok és kormányzati szervezetek régóta használnak üzembe helyezéskor aktiválódó, kémchippel ellátott, Kínában előállított szervereket. Azóta az egyik, állítólagos érintettnek számító Super Micro bebizonyította, hogy nincs semmiféle gyanús alkatrész vagy szoftver a hardvereikben, de ez úgy néz ki, hogy nem volt elég.

Hirdetés

Az ügyfelek még mindig félnek a kínai kémtevékenységtől, márpedig a Super Micro nem kevés hardvert ad el Egyesült Államokon belül működő, akár kormányzathoz közel álló cégeknek. Utóbbiak külön kérték, hogy Kínában gyártott alkatrészt ne szállítsanak nekik.

A Super Micro most bejelentette, hogy elviszik Kínából a gyártást, ami két részből fog állni. Egyrészt a cég megkéri a beszállítóit, hogy szervezzék át az ellátást, így ne kapjanak a jövőben Kínában gyártott komponenst, másrészt saját gyárakat építenek ki, hogy egyben növeljék forgalmukat. Az egyik ilyen gyár Taojüan megyében épül, Tajvan északi részén, a beruházás költsége pedig 65 millió dollár. A Szilícium-völgyre vonatkozóan is vannak hasonló tervek, de ennek részletei még nem tiszták.

A gyártás átcsoportosítása egyébként a Kína és Egyesült Államok közötti zajló, újabban éleződő kereskedelmi háború miatt is jó döntés lehet. Nem véletlen, hogy egyre több szervergyártó teszi le a voksát a költözés mellett.

A Super Micro egyébként hiába bizonygatta az igazát, miszerint nincs semmiféle kémchip, a Bloomberg riportjának túl sokan hittek, így érezhetően csökkentek a megrendeléseik, és van esély arra is, hogy a legnagyobb szervergyártók listájában a dobogó legalsó fokáról visszacsúsznak a negyedik helyre.