Változtak az EKÁER szabályai, jól jöhet egy alkalmazás

Egy szoftverfejlesztő cég reagált a módosításokra, és internetes alkalmazást kínál a fuvarozóknak.

Változtak az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) szabályai hétfőn, így már EKÁER-szám kell akkor is, ha az áruval megrakott gépjármű össztömege – beleértve a gépjárművezető súlyát is – meghaladja a 3,5 tonnát.

Ám ez a szabályozás rengeteg plusz munkát követel meg a fuvarozóktól, így egy szoftverfejlesztő cég (Symbol Tech Zrt.) gyorsan reagált a változásokra, és megvalósította egyedi, eszközfüggetlen alkalmazását. Az ekaer-feladas.hu névre keresztelt internetes applikáció nemcsak szállítmányok gyors, akár tömeges rögzítésére alkalmas, hanem annak bizonylatolását is lehetővé teszi.

A fejlesztők a speditőröket személyesen felkeresve számos gyakorlati esetet vizsgáltak meg, annak érdekében, hogy a kattintások számát és így a bejelentésre fordított időt minimalizálni tudják. Górcső alá vettek különböző Excel-fájlokat, hogy az ERP (vállalatirányítási) rendszerekből kinyerhető adatok minél gyorsabban szállítmánnyá konvertálhatóak legyenek.

Az univerzális megoldás segítségével a cégek kiesés és áruhiány nélkül tudják vevőiket kiszolgálni, új munkaerő vagy külső szakértő bevonása nélkül, mert akár a teljes heti szállítmánymennyiség rögzíthető pár perc alatt.

A megoldást az éles EKÁER indulásakor, az első héten már 20 cég használta, és eddig összesen 205 ezer tonna árumozgást regisztráltak segítségével 112 milliárd forint értékben.

Jelenleg 200 regisztrált cég mindennapi munkáját könnyíti meg az internetes applikáció. Az ekaer-feladas.hu rendszerrel nyugodtan üzemelnek a kis cégek is: beruházás és induló költségek nélkül kapnak egy folyamatosan működő szolgáltatást, amelyben nem kell foglalkozni a telepítéssel, frissítéssel és a biztonsági mentéssel – még akkor sem, ha a NAV változtat az EKÁER jogszabályokon.

A fejlesztő cég augusztus hónapra teljesen ingyen adja az alkalmazást, hogy a felhasználók valóban induló költségek nélkül tudják használni (egyébként a havidíjas SaaS szolgáltatás ára csomagtól függően 4700-tól 11 200 forintig terjed). Az érdeklődők ingyenes időszakot ide kattintva tudnak igényelni.

Előzmények