Durva hibát találtak az OS X rendszerekben

Hirdetés

Súlyos sebezhetőséget fedezett fel az OS X Yosemite operációs rendszerben Emil Kvarnhammar, svéd hacker, aki a TrueSec IT szakértőjeként dolgozik. A Rootpipe névre keresztelt sebezhetőség direkt eléréssel rendelkező behatolóknak ad adminisztrátori jogokat az OS X Yosemite, Mavericks és Mountain Lion (10.8.5 - 10.10) rendszerekben jelszó megadása nélkül.

Az Apple elismerte a hibát, amellyel a rossz szándékú behatoló bármihez hozzáférhet, de időt kértek a javításra. A ZDnet úgy tudja, egy januári patch fogja orvosolni majd a problémát.

Bár Kvarnhammar már két hete hozta az Apple tudtára a részleteket, egyelőre tényleg nem érkezett frissítés, úgy döntött, januárig nem hozza nyilvánosságra a részleteket, nehogy pont ezzel a lépéssel okozzanak nagyobb bajt, mint amekkora egyébként van a Rootpipe miatt. A hiba lehetővé teszi programok futtatását adminisztrátori jogosultságokkal hogy aztán root hozzáférést szerezzen a sudo paranccsal anélkül, hogy jelszóra lenne szüksége a folyamat során. A módszer leginkább a malware programok telepítésére lenne használható.

A Macworldnek adott interjújában Kvarnhammar arról is beszélt, hogy azért vár januárig, mert hisz a felelősségteljes nyilvánosságra hozásban. Persze ettől még titokban eladhatná megoldását akár egy hackercsoportnak, vagy valamelyik kormánynak, de ez ellen az Apple elméletileg védve van, hiszen az Xprotect rendszeren keresztül letilthatják azokat a plugineket, amelyekről kiderül, hogy kihasználják a sebezhetőséget. Volt már ilyenre példa, így járt átmenetileg a Java 7, de az Apple folyamatosan blokkolja az elavult, nem biztonságos flash verziókat is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Kína állítólag beállt az Apple és a netezők közé

    A szakértők szerint a kormány térítette el az iCloud.com felé indított kéréseket. A Firefox és a Google böngészői figyelmeztették a felhasználókat, a többség által használt Qihoo nem.

  • Apple: mindent eladunk, amit gyártunk

    Tim Cook fogalmazott így a negyedik negyedéves adatok publikálása előtt, amikor az iPhone-eladásokról kérdezték. A bevétel 12 százalékkal nőtt, pedig sem az iPod, sem az iPad nem pörgött igazán.

  • Komoly változásokat hozhat az OS X 10.10

    A 9to5Mac hírportál forrásai szerint az Apple az egy hónap múlva kezdődő WWDC-n fogja bejelenteni az operációs rendszer következő, teljesen újratervezett verzióját.

  • Nyitás: bárki tesztelheti az OS X bétáját

    A vállalat valószínűleg engedett a felhasználói nyomásnak, de azt nem tudni még, hogy tartós lesz-e a meghirdetett program.