A rendszámokat még nem lehet leolvasni, de már majdnem

Szerdán, augusztus 13-án a kaliforniai Vandenberg támaszpontról, egy, a Lockheed Martin által gyártott Atlas V rakéta segítségéve sikeresen felbocsátották a DigitalGlobe WorldView-3 nevű műholdját, melynek elsődleges célja, hogy új, nagy felbontású képeket készítsen a Föld felszínéről.

Hirdetés

Ahogy korábban az IT café is beszámolt róla, nemrég az iparági lobbi nyomására az amerikai kormányzat úgy döntött, hogy oldanak azon a szigorításon, mely meghatározza, hogy az olyan szolgáltatók, mint a Google vagy a Microsoft maximum milyen felbontású képeket tehetnek közzé, illetve milyen minőségű képekhez juthatnak hozzá a piacon.

Az eddigi szabályozás szerint nemzetbiztonsági okokból az olyan, műholdképekkel kereskedő vállalkozások, mint pl. az egyik vezető cég, a DigitalGlobe csak olyan képeket hozhattak kereskedelmi forgalomba (illetve készíthettek), amelyeken maximum az 50 centiméteres objektumok voltak felismerhetőek, az ennél kisebbek már nem. Az új döntés értelmében az alsó határ mostantól 25 cm.

Az említett DigitalGlobe a világ egyik vezető, képeket kereskedelmi célból készítő vállalkozása, többek közt a Google-nak és a Microsoftnak is szállítanak fotókat a térképes szolgáltatásokhoz. Fejlett technológiájuk lehetővé teszi, hogy naponta 680 ezer négyzetkilométernyi területet fényképezzenek le.

A kereskedelmi célokból készült WorldView-3 fejlesztéseiben és képességeiben a legújabb technológiát képviseli, és 617 km-es magasságban kering a bolygó körül. Fő funkciója a képgyűjtés lesz, de a DigitalGlobe egyéb értékesíthető szolgáltatásokat is tervez: a mezőgazdaság és a várostervezés számára multispektrális képeket készítenek, illetve az infravörös tartományban, a felhős légkörön át is érzékelhető tűzfigyelési információkat kínálnak majd.

A műhold alapesetben 31 cm-es felbontású képeket készít, de lehetőség van – alacsonyabbra ereszkedés esetén – 25 cm-es felbontás elérésére is. A Digital Globe ügyfelei először fél év múlva vásárolhatják meg a jobb minőségű képeket. A cég egyébként szeretné tovább oldani a korlátozást, és közleményük szerint lobbiznak a 10 cm-es felbontás engedélyezéséért.

A világ e téren egyik meghatározó szolgáltatását működtető Google egyébként valószínűleg ki fog kopni a megrendelők közül, ugyanis határozott tervük van egy saját fényképező műholdflotta felállítására. Épp ezért vásárolták fel idén júniusban a DigitalGlobe-hoz hasonló tevékenységet végző startupot, a Skybox Imagine-t 550 millió dollárért. A Google eddig egyébként orosz rakétákkal két műholdat bocsátott fel, de a hírek szerint számukat 24-re akarják bővíteni.

Azóta történt

  • Megint történelmet írt a SpaceX

    Idén már a harmadik sikeres kilövést hajtotta végre a vállalat, ezúttal ráadásul egyszerre két műholdat is Föld körüli pályára állítanak.

Előzmények