Dél-Koreában is léptek egyet az önvezető járművek fejlesztésében

Kiugró eredményről sehol nem számolnak be a világon, nagyjából hasonló ütemben zajlanak a munkálatok.

Az érintettek közölték, hogy a dél-koreai LG Uplus távközlési szolgáltató és a Hanyang Egyetem közös projektjében sikeres közúti tesztet hajtottak végre egy 5G-s kapcsolattal ellátott autonóm járművel. Az A1 névvel felruházott kocsi nyolc kilométert tett meg 25 perc alatt egy igen forgalmas úton Szöulban, valós körülmények között – írják.

Hirdetés

A teszt során az autó sikerrel hajtotta végre a szükséges manővereket, pl. sávváltást, reagálást a többi jármű mozgására, ügyelt a sebességhatárokra stb.

LG Uplus
[+]

A szoftveres fejlesztést az egyetem ACE Lab nevű egysége folytatja, akik közölték, hogy a rendszer alapját biztosító AI már közel áll ahhoz, hogy az autonóm járműveknél használt ötös skálán elérje a négyes fokozatot (ez már magas szintű automatizáltságot jelent, bizonyos közlekedési körülmények között teljesen önálló, egyébként pedig minimális emberi felügyelettel irányítja a kocsit). Jelen pillanatban gyakorlatilag az összes hasonló projekt ezen a szinten áll globálisan, a négyes fokozat elérése a fejlesztők rövid távú célja.

A LG Uplus annyit közölt, hogy az 5G alkalmazása az igen rövid késleltetés miatt nagyot dobott a fejlesztéseken.

Azóta történt

Előzmények