Történelmi siker: magyarok a Las Vegas-i hackertalálkozón

Ma már nemcsak a szakmában tudják, hogy a világ legtekintélyesebb hackerkonferenciáját minden év augusztusában Las Vegasban rendezik: ez a DEFCON. A találkozó súlyát bizonyítja, hogy a világ biztonsági szakemberei gyakran „tartalékolják” felfedezéseiket, hogy először ezen a konferencián mutathassák be eredményeiket, hiszen így az egész világ felfigyel rájuk.

Hirdetés

Ezen a szakmai találkozón, mely valóban a biztonsági szakma krémjét vonultatja fel, a magyaroknak mindeddig nem sok sikerük volt – pontosabban tavaly nálunk bomba hírként robbant, hogy Balázs Zoltán első magyarként előadást tarthatott, méghozzá olyat, melyet kifejezetten pozitívan fogadtak.

Erre most ráteszünk egy lapáttal: idén újra lesz magyar előadó, mégpedig az a Szakály Tamás, aki nemrég az index.hu-n olyasmikről mesélt, ami még a szakmában is okozott meglepetéseket (hogy ő most miről fog beszélni, azt nem tudtuk kideríteni, mivel ennek a mikroközösségnek sajátos szabályai vannak, még egymás előtt is titkolóznak).

De úgy tűnik, idén még előbbre léphetünk, ugyanis a BME hackerei, a BME HIT CrySyS !SpamAndHex csapata megugrották a szükséges magasságot, és döntőbe kerültek.

Szögezzük le még egyszer: a DEFCON Hacking Conference az egyik legmenőbb hacker konferencia. A résztvevők száma ~20 000, elképesztő embertömeg. A konferencia még egy dologról közismert: itt rendezik a talán legfontosabb és leghíresebb hackerversenyt minden évben. Ez olyan mint a Bocuse d’Or a konyhai szakma legjobbjainak, vagy egy világbajnokság a sportolóknak – csak kicsit bonyolultabb, és trükkösebb. Ez a verseny csapatoknak szól, és nincs korlátozva egyetemekre, mint az iCTF (amit idén a !SpamAndHex nyert meg).

Idén ez a magyar csapat is részt tud venni a DEFCON hackerversenyén, mégpedig azért, mert a selejtezőn, ami 48 órán tartott most hétvégén, 7. helyezést értek el a több száz csapatból.

Pénz és segítők

Ám itt van egy „apró” probléma” – Las Vegasba kiutazni és ott versenyezni nagyon költséges mulatság: a BME-nek legalább 8 fős csapatot kell küldeni Las Vegasba, ami ilyenkor elég drága célpont, ráadásul főleg diákoknak. Szükség van tehát szponzorra, szponzorokra.

Az esemény különlegessége és a kiváló teljesítmény azonban nem hagyta hidegen a szakmát, a lehetséges támogatókat: jelen pillanatban úgy áll a helyzet, hogy céges és magántámogatásokból sikerült biztosítani 12 ember kiutazását és a versenyen való részvételét. Ők megérdemlik, hogy megemlítsük a nevüket: CrySyS - Ukatemi - Tresorit - Microsec - MRG Effitas - Balabit - EvoPro - ESET/Sicontact - Search-Lab - BME Faculty of Electrical Engineering and Informatics - Z - Carinex

Már csak annyi marad, hogy szorítsunk nekik a versenyen!

Azóta történt

Előzmények