A Wikileaks nyilvánosságra hozta a CIA-főnök magánleveleit

Az elmúlt napok nagy visszhangot kapott biztonsági és politikai híre volt, hogy egy hacker október 12-én feltörte a CIA vezetőjének, John Brennanek privát, az AOL által működtetett e-mail fiókját, és megszerezte a tartalmát. Mára kiderült, hogy a behatoló átadta a leveleket Wikileaksnek, akik ezek egy részét nyilvánosságra is hozták.

Hirdetés

A hacker hétfőn jelezte azóta felfüggesztett Twitter-fiókjában a sikeres támadást, magát CWA-nak nevezte, és azt írta az ars technicának, hogy korábban a „Crackas With Attitude” hackercsoport tagja volt. Most New Yorkban élő, 13 éves olasz középiskolás, aktivista, célja pedig a palesztinok támogatása volt. A fiú a „social engineering” módszerét használva verte át a Verizon ügyfélszolgálatát, így jutott hozzá a szükséges információkhoz, melyek segítségével új jelszót állított be Brennan fiókjához az AOL-nál.

CWA azt is közölte, hogy feltörte Jeh Johnson, a belbiztonsági minisztérium vezetőjének fiókját is. Ez utóbbiról a minisztérium azt közölte, hogy az egy magánfiók, melyet azonban Johnson nem is használ.

Habár egy magánfiókról van szó, akad azért néhány olyan levél, melyek összefüggenek Brennan munkájával: az elnöknek szóló politikai javaslatok, a hírszerzési bizottság elnökéhez írott levél a vallatásokról stb. Emellett Brennan személyes információi is nyilvánosságra kerültek, pl. a társadalombiztosítási száma, családtagjainak adatai stb.

A történteket a hatóságok bűncselekménynek minősítették, az FBI már nyomoz az ügyben, a Wikileaks pedig azt ígérte, hogy a napokban további dokumentumokat hoznak nyilvánosságra.

Azóta történt

Előzmények