Svédeké a dicsőség a BME programozóversenyén

Vasárnap reggel pontosan 9 órakor ért véget a IX. BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny döntője. Európa egyik legrangosabb programozóversenyének előválogatóján minden eddiginél több, összesen 320 csapat indult a világ 56 országából, melyek közül a hagyományoknak megfelelően a legjobb 27 csapat mellett a tavalyi első 3 helyezett jutott be a budapesti döntőbe.

A megmérettetés győztese a Three-headed Monkey elnevezésű svéd csapat lett: az első helyezettnek járó vándorkupát Gunnar Kreitz, Per Austrin és Mattias de Zalenski vihették haza; a legjobban szereplő magyar csapat, a Mr. Hankey névre hallgató formáció az 5. helyre kódolta magát.

Hirdetés

Az idei évben a versenyzőknek számos komplex problémát kellett megoldaniuk, melyekhez a gyors és precíz kódolási képességek mellett szükségük volt hálózati, mesterséges intelligencia, algoritmuselméleti, valamint képfelismerési ismeretekre.

A döntő egyik feladatában a versenyzőknek egy kamera segítségével kellett monitorról kottát olvasniuk, majd a rögzített információk alapján egy robotot irányítva a megfelelő dallamokat lejátszani egy játékgitáron. Egy másik, igen összetett feladatban egy terepasztalon elhelyezett robothoz kellett mesterséges intelligenciát fejleszteniük, amely két kamera képe alapján vezeti végig a robotokat egy előre kialakított akadálypályán.

A korábbi évekhez hasonlóan egyébként továbbra is érvényesül a svéd és lengyel csapatok dominanciája: a győztes a Three-headed Monkey fantázianevű svéd csapat két éve már megnyerte a versenyt, a második helyen végzett The Teddyborg az Egyesült Királyságból érkezett, míg a harmadik helyet a tavalyi bajnok, a már évek óta remekül teljesítő lengyel qwertY csapat szerezte meg. A legjobban szereplő magyar csapat az ötödik helyen végzett Mr. Hankey, tőlük kevéssel lemaradva hatodikként a szintén magyar Grötzsch men futott be. Az első hat helyezett jutalma – a dicsőség mellett – 5000 euro összértékű tárgynyeremény volt.

További információk a viadalról a rendezvény honlapján találhatók.

Azóta történt

Előzmények