Természetes mágnesesség alapján beltéri navigáció

Míg a GPS-nek és a háromszögelésnek hála a kültéri navigáció egy jó ideje már jórészt megoldott, a beltérben történő tájékozódás még mindig problémás a modern eszközökkel. A finneknek hála a közeljövőben talán már ez sem jelent majd gondot: a University of Oulu kutatói egy olyan új rendszert fejlesztettek ki, ami az állatokhoz hasonlóan képes a környezetet körüllengő mágneses mezőt érzékelni, és az alapján pozicionálni helyzetünket – igaz, ebben az esetben az épületek, és nem a Föld delejét veszi alapul a technológia.

Ahogyan azt a megoldást bemutató dokumentumban írják: „A betonnal és vassal megerősített szerkezetű modern épületek egy egyedi, térben változó mágneses mezővel rendelkeznek, ami ideális lehet a pozicionálásra. Minden egyes épület, emelet és folyosó más és más mágneses mezővel rendelkezik; ezek mérhetőek, s a kapott adatok alapján meghatározható a pozíciónk, amivel egy térképet is elkészíthetünk. Amikor megérkeztek az első, iránytűvel rendelkező androidos  telefonok és iPhone készülékek, rájöttünk, hogy a digitális jelfeldolgozónk implementálásával képesek vagyunk kifejleszteni egy innovatív, zárt téren belüli navigációs megoldást.”

A technológia nem igényel semmilyen extra hardvert, ráadásul eddig soha nem látott pontossággal mér: mindössze 10 centiméter eltéréssel képes megállapítani az aktuális pozíciónkat. Hogy hatásosabban terjeszthessék megoldásukat, a fejlesztők egy cégbe tömörültek: a szoftvernek is nevet adó IndoorAtlas elmondása szerint az információszerzést akár mi magunk is megtehetjük majd három API segítségével, ám ez egyelőre a jövő zenéje. A cég egyelőre olyan embereket keres, akik segítenének egy alapvető adatbázis elkészítésében, amely tevékenység kimerül az épületek feltérképezésében, az alaprajzok biztosításában, valamint a szoftver tesztelésében.

Azóta történt

Előzmények