Befektetők helyett hitelt kérnek a startupok

Kevesebb a kockázati tőke és több a kölcsön, mert így megtarthatják tulajdonrészüket a feltörekvő cégek vezetői.

Érdekes jelenségre lett figyelmes a Bloomberg, miszerint az idei évben lényegesen kevesebb befektetői tőke áramlik a startupokhoz mint tavaly, ehelyett inkább kölcsönt vesznek fel, ezzel finanszírozva működésüket.

Hirdetés

Az elemzés szerint az alacsony kamat, és a függetlenség egyaránt a hitel mellett szól. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a kockázati befektetők áron alul jutnak hozzá a cég tulajdonhányadához, aminek nyilván sem az alkalmazottak, sem a vezetés nem örül, ha lehet elkerülik emiatt a nagy finanszírozókat.


(forrás: Bloomberg) [+]

A Bloomberg U.S. Startups Barometer adatai alapján kevesebb startup kapott tőkeinjekciót, és bár az utóbbi pár hónapban komoly erősödés tapasztalható, még ezek a számok is jó 10 százalékkal elmaradnak a tavalyi év csúcsaitól. 2015-ben az index alapján 79 milliárd dolláros rekordévet zártak kockázati befektetési volumen szempontjából az induló techcégek.

A lap által megkérdezett hitelintézeti szakértő aggódva figyeli a trendeket, a 2008-as válsághoz hasonlítja az idei évet. Ezt erősíti a Silicon Valley Bank vezető hitelintézője is, aki szerint a konkurencia elképesztő feltételeket biztosít a feltörekvő cégeknek, de ő maga azt mondja, vannak határok, amit a bankja nem tenne meg azért, hogy pénzt helyezhessen ki. Mások bátrabbak.

Azt viszont látni kell, hogy a hitelezésnek egy hatalmas hátránya van a kockázati tőkével szemben: ha az ember nem fizeti a havi részleteket, azonnal nagy bajba kerülhet, míg a befektetők hisznek az ötletben/termékben, emiatt elnézőbbek, ha nem robban be azonnal az adott vállalat.

Azóta történt

Előzmények