Az Intel megfúrja a százdolláros laptopot?

Hirdetés


Az OLPC XO-ja

„Szégyellhetné magát az Intel” – fakadt ki Nicholas Negroponte, a „százdolláros laptop” projektjét vezető és lebonyolító OLPC alapítója és irányítója. Épp ma írtunk arról az örvendetes tényről, hogy több országban már tesztelik az iskolások a százdolláros laptopot, ám egy, a napokban lezajlott pengeváltás az OLPC és az Intel vezetője között némileg árnyékot vet erre az eseményre. Negroponte ugyanis azzal vádolja a nagyvállalatot, hogy el akarja lehetetleníteni a fejlődő országok gyermekeinek érdekében létrehozott vállalkozást. A mindinkább prófétai jegyeket magára öltő Negroponte úgy véli, hogy az Intel a saját, Classmate nevű laptopját áron alul adja a szegény országokban, csak hogy megszerezzék ezeket a piacokat, s ezzel a több éve folyó százdolláros laptop programját is tönkre fogják tenni.


Az Intel Classmate-je

Az Intel vezetője, Craig Barrett a CBS-nek nyilatkozva tagadta a vádakat: „Nem akarjuk őt [Negropontét] kigolyózni az üzletből. Lehetőségeinkhez mérten segíteni akarjuk a fiatalokat.”

A két vállalkozás által kínált gépek között több különbség is van (a vitában nem kapott hangsúlyos szerepet, de az OLPC XO nevű gépe Linux operációs rendszert használ, a Classmate pedig Windowssal és Linuxszal egyaránt kapható), de Negroponte úgy véli, a konfliktus fő oka, hogy az OLPC az AMD-től, az Intel versenytársától vásárolja a processzorokat, s a projektvezető meg van győződve arról, hogy vállalkozásuk a hardveróriások harcának ártatlan áldozata. Emellett azt is állítja (s a tévéműsorban be is mutatták ezeket a dokumentumokat), hogy az Intel olyan reklámanyagokat juttatott el a terv által célba vett kormányoknak, melyben az OLPC gépével szemben a Classmate előnyeit emelték ki. Craig Barrett – aki egyébként az OLPC laptopját korábban százdolláros kütyünek titulálta – erre azt válaszolta, hogy ilyenek a piaci módszereik, összehasonlító ajánlásokkal igyekeznek megnyerni a vevőket, s Negroponte, ahelyett hogy „őrültségeket” beszélne, inkább az együttműködésen gondolkozhatna, hiszen bőven lenne rá mód.

Negroponte kétségbeesetten nyilatkozta, hogy az OLPC projektje – mely számára nem egy üzleti vállalkozás, hanem misszió, az „édes gyermeke” – most kritikus fázisban van, mivel az első szállítmányokról május 31-ig kell megegyezniük az érintett országokkal, s jelenleg körülbelül 250 ezer laptop sorsáról van szó. (Az Intel a Classmate-et 200 dollárért adja.)

Bárhogy is végződik a csörte, reméljük, hogy az a sok millió szegény sorsú gyerek, akiknek végül is ezeket a gépeket szánják, végül csak megkapják a laptopokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények