Az IBM 500 szoftverszabadalmát tette szabaddá

Az IBM ma ígéretet tett arra, hogy hozzáférést enged 500 szoftverszabadalmához azon egyéni felhasználók és csoportok számára, akik nyílt forrású szoftvereket fejlesztenek. A szabadalmak tulajdonosa továbbra is az amerikai cég maradna, ez a gesztus azonban megteremti a lehetőségét, hogy az általa bejegyzett szoftvereket szabadon használhassák fel fejlesztéseik során a nyílt forrású alkalmazásokat író programozók. Az IBM ezzel a lépésével támogató hátteret kíván nyújtani a nyílt forrású szoftverek piacának szereplői és felhasználói számára, és nem titkoltan további it-multik csatlakozását várják a kezdeményezéshez. Egyes források szerint ezzel egyidejűleg ellenlábasának, a Microsoftnak a dominanciáját is gyengíteni kívánja.

A most felszabadított szabadalmak – amelyek a beszédfelismerő technológiáktól az e-kereskedelemig széles területet lefednek – az IBM által jegyzett közel 10 ezer szabadalom töredékét teszik csupán ki. Az IBM, amely 12 éve csúcstartó a benyújtott szabadalmak számát illetően, egyedül tavaly 3248 kérelmet nyújtott be az illetékes hivatalhoz.

Az IBM bejelentése megosztja a nyílt forrású szoftverek piacának szereplőit. Az Open Source Development Labs üdvözölte a kezdeményezést, és reményét fejezte ki, hogy követőkre találva több ezer szoftver kerülhet a „közösbe”. Negatív visszhangra talált ugyanakkor a tengerentúli kezdeményezés a NoSoftwarePatents.com kampány vezetőjénél, Florian Müllernél, aki felhívta a figyelmet, hogy a vitatott uniós szoftverszabadalmi kérdésben az IBM a szoftverszabadalmak kiterjesztése mellett kardoskodott.

A szabadalmi perekre szakosodott, Open Source Risk Management nevű biztosítócég szerint a legismertebb nyílt forrású szoftver, a Linux egymaga 283 szabadalmat sért, ebből mintegy 60 az IBM által bejegyzett megoldás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények