Árat emel a világ legnagyobb független chipgyártója

Hirdetés

A növekvő költségekből és a magas inflációs rátából fakadó profitcsökkenést ellensúlyozandó megemeli az összetettebb, így eleve drágább chipek előállítási árát a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) – jelentette be a vállalat vezetése egy mai technológiai szimpóziumon. Azt egyelőre nem mondták meg, hogy a megrendelők pontosan mekkora áremelésre számíthatnak és azt sem tudni, hogy mikortól kell majd a magasabb árat fizetniük. Az 1987-bven alapított TSMC partnerei közt található többek közt az AMD (ATI), Broadcom, az NVIDIA vagy a VIA.

„Az eladási átlagáraink folyamatosan csökkennek, ez nyomás alatt tartja a profitot” – indokolta az áremelést a rendezvényen Jason Csen, a TSMC marketingért és eladásokért felelős igazgatóhelyettese. „Rövid távon a magas olajárakkal és az inflációval is szembe kell néznünk” – tette hozzá. Tajvanon áprilisban 3,89 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, 3,1 százalékos inflációs ráta mellett – az országban kilenc éve nem volt ilyen magas az infláció.

„A félvezetőipar ettől függetlenül továbbra is virágzik, és 2008 jobb év lesz, mint a tavalyi volt” – emelte ki a cégvezető megemlítve, hogy a fejlődő országok erősödő felvevőpiaca adja idén is a növekedés motorját. A TSMC az első negyedévben ötvenszázalékos profitnövekedésről számolt be, de a második negyedre változatlan vagy alig magasabb árbevételt vár. A cég marzsa az első három hónapban 43,7 százalék volt, és várhatóan ezen a szinten marad a második trimeszterben is.

Az Intel, a Samsung Electronics és a TSMC néhány hete jelentették be, hogy közös erővel igyekeznek a chipgyártás hatékonyságát növelni: a három vállalat most egy olyan gyártási eljárást fejleszt, mely a jelenleginél másfélszer nagyobb szilíciumostyák előállítását teszi lehetővé. Az új generációs gyártástechnológia bevezetése azonban jelentős kezdeti költségekkel jár: egy 450 milliméteres szilíciumszeleteket megmunkáló gyár felhúzása közel háromszor annyiba (elemzők szerint nagyjából tízmilliárd dollárba) kerül, mint egy 300 milliméteres ostyákkal dolgozó üzem beindítása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények