Az Apple a legnagyobb

Tegnap óta az Apple a világ legértékesebb – nyilvánosan működő – részvénytársasága. A vállalat piaci értéke tegnap túlnőtt az Exxon Mobil olajipari konszernén, mely 2005 óta állt a világ élén e mutató tekintetében.

Noha – akárcsak a tőzsdeindexek világszerte – tegnap mindkét társaság papírjainak árfolyama csökkent, az Apple-é kisebb mértékben. Ennek köszönhetően vette át a vezetést a sikereit kezdetben asztali számítógépekkel megalapozó, de újabban az iPod zenelejátszó, az iPhone okostelefon és az iPad tablet révén elképesztő növekedési tempót diktáló vállalat, mely a szerdai tőzsdei nap végén több mint 337 milliárd dollárt ért, míg az Exxon Mobil 330,8 milliárdot.

Az Apple és az Exxon Mobil részvényárfolyamának alakulása az elmúlt 5 évben (Forrás: Google Finance)

Az Apple és az Exxon Mobil részvényárfolyamának alakulása az elmúlt 5 évben (Forrás: Google Finance)

Steve Jobs cége három és fél évvel ezelőtt érte el a 100 milliárdos határt, és tavaly óta döntögeti az új csúcsokat a tőzsdén: 2010 májusában 222 milliárd dolláros értékig nőttek, amivel 20 év után először ismét megelőzték az akkor 219 milliárdosra taksált Microsoftot, és így a világ legértékesebb technológiai vállalatává váltak. Az idén aztán a 300 milliárd dolláros küszöböt is meglépve megelőzték a legnagyobb kínai olajcéget, a PetroChina Co.-t, ekkor lettek a toplistán ezüstérmesek.

Az Apple nemcsak a szimbolikus mutatónak tekinthető piaci értékével, de pénzügyi teljesítményével is a riválisai fölé nő. A vállalat a legutóbbi, harmadik pénzügyi negyedévét 28,6 milliárd dollár árbevétellel és 7,3 milliárd dollár adózás utáni nyereséggel zárta. Ennél nagyobb forgalmat az informatikai mamutvállalatok közül egyedül a Hewlett-Packard ért el (31,6 milliárd dollár), jóval alacsonyabb nettó profit mellett (2,3 milliárd dollár). Összehasonlításul: az Exxon Mobil második negyedévének mérlege: 125 milliárd dollár árbevétel és 11 milliárd dollár adózás utáni eredmény.

Az Apple jelentős tartalékokkal is rendelkezik: készpénzben, valamint rövid és hosszú lejáratú értékpapírokban 76,2 milliárd dollárja van, amivel a S&P legnagyobb tartalékokkal rendelkező amerikai vállalatokat rangsoroló listáján a 8. helyen áll. Figyelemre méltó, hogy ennek ellenére a 35 évvel ezelőtt alapított, a tőzsdére 30 évvel ezelőtt bevezetett társaság a története során mindössze nyolc évben fizetett osztalékot a részvényeseknek, utoljára 1995 végén.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények