Elmentem inni a mérnökkel, de csak egy gagyi iPhone-t kaptam

Szinte már követhetetlen, hogy hol és milyen hullámokat vet az állítólag elvesztett iPhone-prototípus története. A sztori nem várt spektrumban mutatja meg egyrészt a legfejlettebb marketing, másrészt a sajtó, harmadrészt az amerikai Apple-kultusz működését – és mindez teljesen független attól, hogy ki mit gondol arról, hogy mi is történt. Akár úgy volt, ahogy a Gizmodo állítja, akár az összeesküvés-elméletek megerősítését látjuk a történtekben, az azért megrázó, hogy egy kütyü, egy okostelefon körüli viszályok a hallatlanul fontos véleményformáló médiumnak számító Letterman-show témájává válhatnak.

A személyes kedvencem persze Steve Wozniaknak, az Apple társalapítójának, az IT-ipar talán legszínesebb egyéniségének reakciója, de erről majd a végén.

Ma sem tudja senki – és valószínűleg sosem fog kiderülni –, hogy az új iPhone elvesztése valóban egy véletlennek (és némi sörnek) volt köszönhető, mely esemény jelentőségét aztán élelmes reklámszakemberek gyorsan felismerték, vagy pedig egy előre megtervezett akcióról volt-e szó. Állást nem foglalnék, döntsön ki-ki ízlése szerint. De az biztos, hogy a jelenség elindult a „mémmé válás útján”, s folytatása olyan reakciókat hozott, melyet akkor sem lehetett kiszámítani, ha esetleg tényleg kalkulált gerillamarketingről van szó.

A következmények igen pontos természetrajzát adják a mai gazdasági világ viselkedésének. (Arról nem is beszélve, hogy az amúgy is a világ egyik leglátogatottabb techblogjának számító Gizmodo istentelen mértékben megnövelte olvasottságát a közlésekkel.) Az egyik legszellemesebb húzás az egyik legkorábbi volt, amikor a Lufthansa légitársaság bejelentette, hogy ha a kísérleti készüléket elveszítő mérnök, Gray Powell ennyire kedveli a német sört, akkor ezt ők bóknak tekintik, s hogy ne az USA-ban kelljen megkóstolnia az oda exportált italt, ezért felajánlanak neki egy bónusz utat, hogy jöjjön el Németországba, igyon igazi német árpalét.

Az InfoWorld heti tesztje is ezzel kezdődött: Az Apple-biztonság súlyos hibája következtében hol találták meg az iPhone 4G prototípusát három hónappal azelőtt, hogy Steve Jobs hivatalosan is bejelentette volna?

  • egy kocsmában
  • egy Apple-boltban
  • egy cupertinói kávézóban
  • a Google-nál

Az esetnek – látszólag – vannak azért a fentieknél komolyabb következményei is: a Cnet a bulvár határát talán már átlépve megkereste a mérnök apját, aki elmesélte a tudósítónak, hogy a céghez lojális fia végtelenül kétségbeesett a történtek miatt. (Mellesleg: a Gizmodo azzal indokolta, hogy részletesen a nyilvánosság elé tárta a készülék elvesztésének körülményeit, mivel Powellt akarták megvédeni, mert úgy hiszik, ekkora médianyilvánosság után az Apple nem meri megkockáztatni, hogy elbocsássa a fejlesztőt.) Az események hitelességét támaszthatja alá az a hír is, mely szerint a helyi rendőrség eljárást indított az ügyben [Frissítés: később érkezett a hír, hogy a rendőrség múlt pénteken házkutatást tartott a Gizmodónál, s lefoglaltak adathordozókat], mivel Kalifornia állam egy törvénye értelmében az, aki egy talált tárgy esetében nem kísérli meg visszajuttatni azt tulajdonosának, illetve az, aki egy ilyen tárgyat úgy vásárol meg, hogy tudja, az eladó jogosulatlanul jutott hozzá, illetve nem győződik meg annak státuszáról, bűncselekményt követ el: vagyis mind az ismeretlen megtalálót, mind a készüléket 5 ezer dollárért megvásárló Gizmodót eljárás alá vonhatják.

De az i-re a pontot mégiscsak Steve Wozniak tette fel. Készíttetett magának egy pólót a következő, egy szokásos, turistáknak szóló frázist felidéző felirattal: „Elmentem egyet inni Gray Powell-lel, de csak ezt a gagyi iPhone-prototípust kaptam”, majd erről fotókat is közzétett. A Cnet megkereste Wozniakot, hogy miképp kell érteni akcióját, erre ő levelében röviden elmondta, hogy viccesnek találja a történteket, mivel ez akár vele is előfordulhatott volna – igaz, ő nem dolgozott az iPhone/iPad termékvonalon [értsd: azokat a nagy gépeket, melyek fejlesztésében részt vett, nem viszi az ember kocsmába].

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények