Már Amerikában is perelik az Apple-t a kínaiak az iPad név miatt

Korábban már céloztak rá, de most meg is lépték: az iPad márkanév fölötti kínai pereskedésben Apple-lel szemben győzelmet arató tajvani Proview Electronics bejelentette, hogy miután sikeresen védték meg jogaikat Kínában, lépéseket tesznek annak érdekében, hogy globálisan is elismertessék, hogy az Apple jogtalanul használja az iPad nevet. Ennek érdekében egy kibővített keresetet nyújtottak be a kaliforniai legfelsőbb bírósághoz, amelynek fő célja, hogy az Apple állítólagos tisztességtelen magatartása miatt jelentős kártérítést kapjanak, illetve tiltsák meg a számukra a márkanév használatát. Az Apple egyelőre nem kommentálta a történteket.

A történet meglehetősen szövevényes: ahogy korábban beszámoltunk róla, egy évek óta húzódó viszályban az Apple azt szerette volna elérni, hogy márkanévbitorlás miatt marasztalják el a helyi, Proview Technology nevű céget, mely a hongkongi székhelyű, Tajpejben is jelen lévő Proview International Holdings Limited leányvállalata. Ez utóbbi, a Proview Taipei az ezredfordulón több országban és régióban védette le az IPAD márkanevet, Kínában még 2001-ben, vagyis jóval az Apple tabletjének megjelenése előtt. Az Apple-nél tudták ezt, ezért 2009-ben körülbelül 55 ezer dollárért megvásárolták a Proview Taipeitől a névhasználati jogot. Ám a sencseni leánycég fenntartotta magának a jogot, hogy Kínában ők használhassák az IPAD márkanevet. Ez természetesen nem felelt meg az Apple-nek, és már évek óta perlekedtek emiatt. Az Apple a kínai fél ellenkezése ellenére tavaly szeptemberben elkezdte árulni Kínában is az iPad táblagépet. Ebben a perben a bíróság az Apple ellen foglalt állást.

Ugyanakkor azonban a folytatás még nem egyértelmű, mivel egy sanghaji bíróság a múlt héten elutasította a Proview azon kérését, hogy ideiglenesen tiltsák meg az Apple számára az iPad árusítását. Lassan halad az ügy Kuangtung (Guangdong) tartományban is, ahol a Proview kínai gyára található, az itteni bíróság szerdára tűzte ki az Apple fellebbezésének tárgyalását. Az Apple egyébként még egyetlen esetben sem adta tanújelét, hogy egyezkednének vagy elismernék a követelés jogosságát, ők úgy vélik, hogy a márkanevet egy 2009-es szerződéssel véglegesen és tisztázottan megszerezték.

Az amerikai kereset sok szempontból eltér a kínaiaktól, ugyanis a Proview itt jelentősen kibővítette a panaszok körét: a szerzői jogi jogsértés mellett többek között megtévesztés útján folytatott csalással, eltitkolás útján megvalósított csalással és tisztességtelen versenymagatartással vádolja az Apple-t, úgy ítélik meg, hogy ezeket az eszközöket bevetve tudta rávenni az amerikai cég őket, hogy eladják a nevet.

Amennyiben a bíróság a tajvani cégnek adna igazat, akkor az azt jelentené, hogy az Apple nem használhatná az iPad nevet az Európai Unióban, Dél-Koreában, Mexikóban, Szingapúrban, Indonéziában, Thaiföldön és Vietnamban, mivel itt a Proview védette le.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények