Apple iCloud: a nevető harmadik?

Hirdetés

A pletykák szerint az Apple ma mutatja be felhőalapú zenetár-szolgáltatását, mely a szerény helyzeti előnyben lévő Amazon Cloud Drive és Google Music riválisa lesz. A kérdés az, hogy az időbeli lemaradását nem dolgozza-e le azonnal Steve Jobs vállalata azzal, hogy a többiekkel ellentétben a kiadókkal, jogtulajdonosokkal megkötött megállapodásokkal kezdettől fogva jogosítja a saját megoldását. A Szerzői jog a XXI. században blog pénteki posztja szerint simán előfordulhat, hogy ennek köszönhetően az utolsóból első lesz.

Az Apple ugyanis a New York Times cikke szerint addigra sikerrel lezárhat minden egyeztetést a szerzői jogok tulajdonosaival, ily módon gyakorlatilag minden dalt engedéllyel fog kínálni az iCloud keretében. Ezzel ráadásul némi „versenyelőnyre” is szert tehet. Nem csupán a világosabb jogi helyzet miatt (minden bizonnyal többen is azért fogják az Apple-t választani, mert biztosak lehetnek abban, hogy felhasználói fiókjuk, illetve elköltött dollárjaik nem fognak veszendőbe menni), hanem azért is, mert az iTunes és az iCloud összekapcsolásával nem lesz szükség újbóli feltöltésre. A felhasználó az iTunes fiókjában lévő valamennyi dalhoz hozzáférhet majd, elkerülve ezzel a hosszú órákon át tartó másolás procedúráját.

Tovább a Szerzői jog a XXI. században posztjára.

Azóta történt

Előzmények

  • Elindult a Google Music Beta

    A szolgáltatás tesztüzemben működik: se zenebolt nincs még mögötte, se az elvárható funkciókat nem kínálja. A cég szerint törvényes módon csak ilyen óvatosan lehet elindulni.

  • Mi baj lehet az Amazon zenetárával?

    Már a bejelentéskor meglebegtették szakértők, hogy jogi problémák merülhetnek fel az új szolgáltatás kapcsán.

  • Amazon: tároljátok nálunk a digitális zenéiteket!

    A vállalat szerint a tárhelyszolgáltatása kiváltja az mp3-ak ide-oda másolgatásának nyűgjét. A privát gyűjtemény bárhol, bármikor elérhető.