A franciák megfejnék az Apple-t

Még javában forr a vita az Egyesült Államokban arról, hogy az amerikai székhelyű, ám globális tevékenységet végző Apple rákényszeríthető-e arra, hogy a helyi nemzetbiztonsági szolgálatoknak átadjon-e a titkosítás feloldására alkalmas technológiákat, de a múlt évben több terrortámadást is átélt Franciaországban már rárepültek a történetre.

Hétfőn ugyanis egy szocialista képviselő, Yann Galut egy olyan törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, mely szerint az Európában – így Franciaországban is – működő amerikai székhelyű IT-cégeket súlyos bírsággal sújtanák, ha a francia hatóságok számára nem adnak hozzáférést terroristák vagy terrorizmussal gyanúsítottak telefonjaihoz.

A javaslat alapja, hogy a francia rendőrség, illetve nemzetbiztonsági szervek tavaly nyolc olyan telefonhoz jutottak hozzá, melyek kapcsolatba hozhatók terroristákkal, ám az alkalmazott titkosítási módszerek miatt nem férnek hozzá a készülékeken tárolt tartalomhoz. Épp ezért a képviselő azt javasolja, hogy az érintett vállalatok – a Google és az Apple – minimum egymillió eurós bírságot fizessenek készülékenként(!), ha nem segítik a hatóságok munkáját. Gault úgy látja, hogy olyan joghézagról van szó, melyet az érintett multinacionális vállalatok (melyeket ő maximális rosszhiszeműséggel vádol) kihasználnak, és őket csakis pénzzel – pénzbüntetéssel – lehet rávenni az együttműködésre, hiszen számukra csak egy dolog fontos: megszerezni a felhasználók személyes adatait, majd értékesíteni őket – fogalmaz a képviselő.

Azóta történt

Előzmények

  • Az Apple győzött, az FBI vesztett

    Tegnap egy korábbi ügyben döntött a bíróság, ám nagyon valószínű, hogy az ítéletnek hatása lesz más ügyekre is.

  • Apple kontra FBI – a jogállamiság a tét

    Mindkét oldalon erős érvek állnak. Ám az Apple a közelmúlt történéseit és üzleti érdekeit mérlegelve bizalmatlan. Joggal.